A vízparton napozók nem is tudják, milyen bonyolult biokémiai folyamatok indulnak el a bőrükben. A napsütés ultraibolya-sugárzása nemcsak leégést okoz, de a bőr egyes rétegeit fokozottan öregíti, és fontos szerepet játszik a bőr rosszindulatú daganatainak előidézésében.
Az UV-sugárzás a bőrben reaktív oxigéngyököket tesz aktívvá, melyek ott nagy zsírmolekulákat oxidálnak, és ez a folyamat enzimeket (jNK, p38MAPK) ingerel, melyek kutatók szerint a sejtek halálát okozzák.
Marta Cascante, a Barcelonai Egyetem biokémikusa és munkacsoportja igazolta, hogy a szőlőből és a borból kivont flavonoidok csökkentik az oxigéngyökök megjelenését, aminek következtében a laboratóriumban vizsgált bőrsejtekben az UV-sugárzás okozta károsodás lassabban és kisebb mértékben ment végbe.
Az eredményeiket a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban közlő kutatók szerint a szőlőben található védő anyagokat várhatóan nagyobb mennyiségben használja a gyógyszeripar és a kozmetika, a további vizsgálatok pedig segítik ennek a biokémiai folyamatnak a megértését.