2024. Július 18. csütörtök
A legtöbb fogyókúrázó számára úgy tűnik, hogy az elfogyasztott kalória mennyisége a legjobb megoldás a felesleges kilók leadására. Egy friss kutatás szerint azonban diétázáskor nem a megevett étel mennyisége a legfontosabb tényező, hanem az határozza meg, hogy hízni fogunk-e, hogyan reagálnak a bélbaktériumaink az ételekre.

Az izraeli kutatók bejelentették, hogy egy olyan számítógépes algoritmust dolgoztak ki, amely megmutatja, hogy egy adott személy fogyaszthat-e kenyeret és fagylaltot, és még így is képes-e lefogyni. A személyre szabott diéták hatásait vizsgáló projektet a Weizmann Intézet kutatói végzik. Fő céljuk az, hogy kiderítsék, vajon az „egészséges táplálkozás” koncepciója, vagyis a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása minden embernek egyformán kedvező hatású-e. A szakértők úgy vélik, hogy az valójában fontosabb, hogy az egyes emberek egy bizonyos testre szabott fogyókúrás programot kövessenek. „Mindnyájan különbözőek vagyunk” – nyilatkozta Dr. Eran Zegal, a kutatás vezetője a The Guardian napilapnak. „Óriási eltéréseket tapasztalhatunk az emberek reakcióiban az élelmiszerekre, ezért ha elő akarunk írni valakinek egy diétát, azt mindenképpen személyre kell szabni számára.”

Az ezer ember vizsgálatával végzett kutatásukban kimutatták, hogy az egyénekben fellelhető baktériumtörzsek határozzák meg azt, hogyan reagál a szervezetük az egyes élelmiszerekre. Adataik felhasználásával aztán létrehoztak egy számítógépes algoritmust, amely képes egy adott személy szervezetében jelen lévő mikroorganizmusok alapján előre jelezni, hogyan fog reagálni egy bizonyos élelmiszerre.

A kutatás legjelentősebb eredménye a szakértők szerint az, hogy a kalóriatartalom önmagában még nem határozza meg, hogy valaki hízni vagy fogyni fog-e, ezt az elfogyasztott élelmiszerek típusa dönti el. Egyesek például alacsony glükóz választ adnak a fagylaltra másokhoz képest, ami azt jelenti, hogy a fagylaltevés esetükben kevésbé járul hozzá a hízáshoz. A kutatók által létrehozott weboldalon bárki ingyen regisztrálhat a szolgáltatásra, és elkészíttetheti saját, testre szabott diétás programját.


Forrás: Medipress
2015. 06. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés