2024. Szeptember 08. vasárnap

A hónap témája: Rovarcsípések

A nyári hónapokban a vízpartok mellett, a parkokban és a kertünkben is többféle rovarral találkozhatunk. Ezek közül sokak csípése vagy szúrása okoz kellemetlen, esetenként fájdalmas, de szerencsére teljesen ártalmatlan reakciókat. Dr. Mezei Györgyit, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus szakorvosát arról kérdeztük, fontos-e a csípést okozó rovar azonosítása és miként lehet ebben segítségünkre a mobiltelefonunk
BŐVEBBEN


 A Lyme-kórhoz gyakran kapcsolható az álarcos jelző, hiszen a tünetei sokszor más kórképekre utalnak. Ezek egyike az ún. „nyári influenza”, ami a betegeket is könnyen megtévesztheti – mondja dr. Kádár János, az Immunközpont belgyógyász, immunológus, infektológus szakorvosa.
BŐVEBBEN


 A kullancsok számos betegség kórokozóit terjeszthetik. Ezek közül az egyik legveszélyesebb a kullancs-encephalitis, ami nagyon súlyos agyvelő-, gerincvelő- és agyhártyagyulladást és okozhat. Prof. Dr. Mészner Zsófia, a Gyermekgyógyászati Központ csecsemő és gyermekgyógyász, infektológus, védőoltási szaktanácsadója elmondta, hogy a betegség gyógyítására nincs célzott terápia, de a fertőzés védőoltással megelőzhető.
BŐVEBBEN


Minden óvintézkedés ellenére és a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhatnak kisebb-nagyobb balesetek, rosszullétek az utazás, nyaralás ideje alatt. Ezek gyors kezeléséhez ad tanácsokat dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, illetve azt is elmondja, mi az, ami feltétlenül kerüljön az úti házipatikába.
BŐVEBBEN


Viszketés allistilep teaser

Ha nem vigyázunk, még a nyaralás legszebb napjait és a legvarázslatosabb nyáresti sétákat is képesek tönkre tenni a fullánkos, csípő, maró rovarok. Olykor pedig múló bosszúságnál sokkal nagyobb bajt is okozhatnak. Mit érdemes tudni a rovarcsípésekről?


BŐVEBBEN


kullancs

A közhiedelemmel ellentétben a kullancs nem csak az erdők hűvös rejtekén várja áldozatait: füves területeken éppúgy előfordulnak, mint a hegyi barlangokban. Csípésük által halálos betegségekkel fertőzhetik meg a gyanútlan embert.


BŐVEBBEN







Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés