2021. December 04. szombat
Télen súlyosbodnak az asztmás tünetek -  Milyen jelekből ismerjük fel? -  Téli sportok asztmával -  Hogyan kezelhető?

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Asztmás tüneteket számos tényező, így a hideg időjárás is kiválthat. A hideg, száraz levegő belélegzése a légutak szűkületét okozhatja, ami megnehezíti a légzést. Megfelelően beállított kezeléssel és megelőző intézkedésekkel azonban ezt ki lehet védeni, ennek módjáról kérdeztük dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Tüdőközpont főorvosát.


Télen súlyosbodnak az asztmás tünetek

A téli időszakban az asztmával élőknek fokozott megpróbáltatást jelentenek a betegség fellángolását is előidézni képes légúti fertőzések és a hideg levegő belélegzése.

„Az orron, kevésbé a szájon át belélegzett hideg levegő felmelegedik, és páratartalma optimalizálódik mire a tüdőbe jut, ez megkönnyíti a légzést. Ha a levegő nagyon száraz és hideg, mint télen, akkor nehezebb felmelegíteni. Amikor a hideg levegő eléri a légutakat, azok összehúzódnak, beszűkülnek. A hideg levegő szárazabb is, mint a meleg, ez tovább rontja a helyzetet: belélegzése kiszáríthatja a légutakat. Ezek a hatások együttesen a légutak görcsét okozhatják, ez az összerándulás pedig asztmás rohamot válthat ki.”

Tél asztma

Milyen jelekből ismerjük fel?

A hőmérséklet és a levegő nedvességtartalma tehát együttesen befolyásolja az asztmás betegek állapotát. A hideg és a száraz levegő köhögést, légszomjat, mellkasi fájdalmat, szorító érzést nehézlégzést is okozhat. Ezek a tünetek rendszerint rövid idővel a hidegben eltöltött idő után már jelentkeznek és jelentősen javulnak, majd megszűnnek, ha meleg helyre jut a beteg. Súlyosabb asztmában szenvedőknél azonban hosszabb ideig tartó tünetek fordulhatnak elő.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Téli sportok asztmával

Ha valaki asztmás és télen is szeretne a szabadban például futni, vagy síelni, akkor a hideg és száraz levegő miatt intenzívebb panaszokra is számíthat. Testedzés közben gyakrabban lélegzünk szájon át és nem az orrunkon keresztül. A levegő így még kevésbé tud felmelegedni, emellett a fizikai aktivitás miatt többet és gyorsabban is lélegzünk, a légutak még inkább kiszáradhatnak.

Hogyan kezelhető?

Ha azt tapasztaljuk, hogy a külső hőmérséklet csökkenésével az asztmás panaszaink a szabadban egyre intenzívebben jelentkeznek, akkor keressük fel kezelőorvosunkat! Ilyen esetben az addig bevált kezelési tervet módosítani kell.

„A kellemetlen tüneteket meg tudjuk előzni, ha a megfelelő gyógyszereket a megfelelő időben használjuk, ezzel a légutak kóros érzékenységét csökkentjük. Így például a sportolásról sem kell lemondani még télen sem, ha tudjuk, hogyan előzhetjük meg az asztmás tüneteket.”

A gyógykezelés módosítása mellett az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni, ha hidegben súlyosbodnak az asztmás tüneteink:

Szoktassuk hozzá a szervezetünket a hideghez. A rövidebb sétától jussunk el a hosszabb távokig, vagy akár a téli szabadtéri sportokig. Fontos a fokozatosság.

Ha lehetséges, az orron keresztül lélegezzünk. Ez elősegíti a levegő felmelegedését, még mielőtt a tüdőbe eljutna.

Rohamoldó belégző gyógyszerünk mindig legyen velünk és panasz esetén használjuk.

Az orrlégzést gátoló orrduglást, náthát kezeljük.

Nagy hidegben még ha edzettek vagyunk, se kockáztassunk. -12oC alatt ne terheljük magunkat a szabadban, csak amennyit feltétlenül szükséges.


Forrás: Tüdőközpont
2021. 11. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés