2024. Július 24. szerda
Egy új tanulmányban a kutatók felvetették annak lehetőségét, hogy az asztmás férfiaknál kisebb valószínűséggel alakulhat ki agresszív prosztatarák, illetve kisebb eséllyel halnak meg a betegség következtében.

A kutatók azt találták, hogy az asztmás férfiaknál 29%-kal kisebb valószínűséggel alakul ki prosztatarák, és 36%-kal kisebb a valószínűsége, hogy meghalnak a betegség következtében. Ugyanakkor a vizsgálat alapján még nem állítják azt, hogy az asztma megvédene a prosztataráktól – tette hozzá Elizabeth Platz epidemiológus professzor. „Azt még nem tudjuk pontosan, hogy a megfigyeléses vizsgálatban talált eredmények egyben ok-okozati összefüggésben is vannak-e.” – mondta Platz sajtótájékoztatójában.

A kutatók 48.000, 40 és 75 év közötti amerikai férfi adatait elemezték. 1986 előtt egyik résztvevőnél sem diagnosztizáltak daganatos betegséget. Az egészségi állapotukat 1986 és 2012 között követték. Az asztma és a halálos prosztatarák rizikócsökkenése közötti kapcsolat akkor is megfigyelhető volt, ha a kutatók olyan tényezőket is figyelembe vettek, hogy az asztmás betegek kaptak-e gyógyszeres kezelést, és az asztma fiatalabb vagy idősebb korban került felfedezésre. „Az eredmények azért meglepőek, mert más közlemények azt sugallták, hogy a prosztatarák kialakulása összefüggésbe hozható az asztmát kísérő gyulladással.” – mondta Platz. Platz és munkatársai ezzel ellentétes összefüggést találtak a szénanátha és a prosztatarák kialakulása között. A szénanáthától szenvedő férfiaknál 10-12%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki halálos prosztatarák. Az eredményeket az International Journal of Cancer című lapban tették közzé.

A kutatók az asztma és a prosztatarák közötti kapcsolat tanulmányozása céljából egérkísérletekben vizsgálják a Th2 immunsejtek viselkedését prosztatarákban. „Az asztmára gyakran úgy tekintenek, mint a Th2 sejteket érintő krónikus gyulladással járó betegségre, a daganatos betegségeket pedig sokszor összefüggésbe hozzák a Th2 sejtek által mediált gyulladásos folyamatokkal. Éppen ezért arra számítottunk, hogy az asztmás betegeknél nagyobb arányban fordul elő a prosztatarák.” – mondta Dr. Charles Drake, Johns Hopkins Kimmel Rákkutató Központ egyik társigazgatója. „Lehetséges, hogy az asztmát okozó Th2 gyulladásos folyamat nem ugyanaz, mint ami a prosztatarák kialakulásában játszik szerepet. Ugyanakkor az is lehetséges, hogy asztmás betegekben magasabb azoknak az immunsejteknek az aránya, amelyek megtámadják a daganatos sejteket.”


Forrás: Medipress
2015. 06. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés