2024. Július 23. kedd
Aki rendszeresen fogyaszt árpát, annak jelentősen csökken a koleszterinszintje, és ennek eredményeként kisebb lesz a koszorúér-betegség kockázata – állapította meg egy átfogó tanulmány.

A táplálkozástudomány szakértői hangsúlyozzák, hogy a mindennapi étkezések során hajlamosak vagyunk elfelejtkezni az ennivalóban található rostok jelentőségéről. Az ételek rostjai sok betegség megelőzésére, kezelésére alkalmasak, és az utóbbi években a halálozás leggyakoribb okaként említett szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbaj kifejlődése szempontjából váltak ismertté érdekes adatok az élelmiszerek rosttartalmával kapcsolatban.

árpa, szívkoszorúér-betegség, koleszterin

Az ételekben lévő rostok általában nem emészthető, összetett szénhidrátok. Ezeket a zöldséggel, gyümölccsel, valamint a gabonafélékkel fogyasztjuk el. Az amerikai szakirodalom azt javasolja, hogy a felnőttek naponta átlag 25-35 gramm étkezési rostot fogyasszanak, mások szerint fiatal férfiaknak napi 38 gramm, nőknek legalább 25 gramm rost bevitele ajánlott.

Az iparilag fejlett országokban kialakult étkezési szokások következtében az emberek ennek csak a felét fogyasztják el. Sok tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a rostokban dús ennivalók, mint például a zabpehely, a teljes őrlésű gabonákból sült kenyérfélék, csökkentik a koszorúér-betegség kockázatát.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyező Hivatal, az FDA az előbbi listába 2005 decemberében az árpát és az árpát tartalmazó termékeket is belevette. Craig I. Coleman és munkatársai összegyűjtötték azokat a tanulmányokat, melyekben az árpafélék vérzsírokat csökkentő hatását vizsgálták.

A nemzetközi szakirodalomban nyolc olyan közleményt találtak, melyek szerzői az árpa ereket védő hatását vizsgálták. Coleman és munkacsoportja összesítette az adatokat, így eredményeik 391, önként jelentkező felnőtt vizsgálatáról szólnak.

Az eredmények szerint az árpát rendszeresen fogyasztó emberek vérének koleszterintartalma lényegesen alacsonyabb volt, mint azoké, akik ilyen élelmiszereket nem ettek. A kutatók kiemelték, hogy főleg a "rossz" koleszterin (LDL-koleszterin), valamint a triglicerid vérszintje csökkent kifejezetten.


Forrás: MTI
2009. 03. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés