2021. Június 16. szerda
Dán kutatási eredmények szerint a 45 év feletti apák gyermekei kétszer nagyobb eséllyel halnak meg még a felnőttkor elérése előtt, mint a fiatalabb, 25 és 30 év közötti apák utódai.

Az idősebb férfiak gyermekeinek emellett nagyobb az esélyük a különböző veleszületett rendellenességek, pl. autizmus, skizofrénia, epilepszia kialakulására is. A kutatók szerint a spermiumok minőségének romlása lehet a felelős a jelenségért.

apa, gyerek

A százezer gyermek adatait számításba vevő vizsgálat szerint 830-an még a 18. életévük betöltése előtt meghaltak, legtöbbjük még egyéves sem volt a halálakor. A halálesetek nagy részét születési rendellenességek, gerinc- és szívproblémák okozták.

„A legtöbb eddigi kutatás az idősebb anyák szempontjából vizsgálta a megnövekedett gyermekhalandóságot, azonban ideje felismerni, hogy az idősebb korban gyermeket vállaló apák is veszélynek tehetik ki a gyermeküket. Ez tehát egy újabb remek érv a korai gyermekvállalás mellett” – nyilatkozta Dr. Allan Pacey, a Sheffield Egyetem andrológusa.

Bár a tudósok előtt még ismeretlen, miként befolyásolja az öregedés a férfiak hímivarsejtjeinek minőségét, az biztos, hogy az idő előrehaladtával növekszik a születendő gyermekek betegségre való hajlama. A férfiak mellett természetesen az idősebb anyák is jelentős hatással vannak a gyermek egészségére. A 30 év alatti nők esetében például csak minden kilencszázadik gyermek születik Down-kórral, a negyvenes éveikben járó anyáknál azonban már minden századik gyermeket érinti a betegség.


Forrás: Medipress
2008. 06. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés