2024. Július 22. hétfő
Kaliforniai nyugdíjasokon végzett kutatásuk alapján a szakértők azt állítják, hogy a sok étrendi antioxidánst vagy antioxidáns tartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztó emberek nem feltétlenül élnek tovább, mint azok, akik általánosan egészséges étrendet követnek.

A zöldségekben és gyümölcsökben nagy mennyiségben jelen lévő antioxidánsok, köztük az A-, a C- és az E-vitamin, védelmet nyújtanak sejtjeink és a DNS-ünk károsodásával szemben. E hatásuk miatt a szakértők értékesnek tartják ezeket az anyagokat a rák, a szívbetegség és a demencia megelőzésében is. „Számos tudományos bizonyíték utal arra, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend követése egészséges, és csökkenti bizonyos betegségek kockázatát” – magyarázta a kutatást vezető Annlia Paganini-Hill, az irvine-i Kalifornia Egyetem öregedéskutató intézetének munkatársa. „Az azonban nem világos, hogy ez az antioxidánsoknak köszönhető, vagy az ezekben az élelmiszerekben lévő más anyagoknak, esetleg más élelmiszereknek az emberek étrendjében, vagy egyéb életmódbeli választásoknak.”

A kutatáshoz levélben készült felmérést használtak fel az 1980-as évekből, amelyekben a Leisure World Laguna Hills nyugdíjas otthon közel 14 000 idős bentlakója nyilatkozott 56 A- és C-vitaminban gazdag élelmiszer illetve élelmiszercsoport fogyasztásáról, illetve vitamintartalmú étrendkiegészítők fogyasztásáról. Az eredeti csoport kétharmada szedett étrendkiegészítőket, leggyakrabban C-vitamint. A kutatók időszakos ellenőrzések és ismételt felmérések segítségével 32 évig követték nyomon a nyugdíjasokat, akik közül a vizsgálati időszakban 13 104 személy halt meg. Miután Paganini-Hill kutatócsoportja számításba vette a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a koffeinfogyasztást, a testmozgást, a testtömeg-indexet, valamint a magas vérnyomás, angina, szívroham, stroke, diabétesz, reumatoid arthritisz és rák kórtörténetét is, nem találtak összefüggést az étrendben előforduló A- vagy C-vitamin, illetve az E-vitamin tartalmú étrendkiegészítők és a halálozás kockázata között.

A szakértők úgy vélik, hogy a vitaminokat fogyasztók valószínűleg eleve más életmódot élhetnek, vagy esetükben más lehet a halálozás kockázatát befolyásoló alapbetegségek státusza. Ezek a tényezők magyarázhatják a hosszú élettartam és a vitamintartalmú étrendkiegészítők megfigyelt összefüggését. Másrészt viszont az is elképzelhető a kutatók szerint, hogy az egészségtelen életmódot élő emberek nagyobb valószínűséggel fogyasztanak étrendkiegészítőket.


Forrás: Medipress
2015. 01. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés