Dr. Guido Frank és munkatársai 63 nő aktivitását tanulmányozták funkcionális rezonanciás képalkotó (fMRI) segítségével. Az anorexiás és az elhízott egyének eredményeit normál testsúlyúakhoz hasonlították. A résztvevők különböző alakú tápanyagokról nyilatkoztak, hogy azokat édesnek, vagy nem édesnek vélik-e, majd megkóstolván a várt, illetve a nem várt eredményhez jutottak. A módszer alapvetően az agy dopamin-jelpályáját célozza.

Az fMRI rávilágított, hogy a nem várt édes íz anorexiások esetén megnövelte az agy jutalmazó rendszerének aktivitását, a hatás viszont elhízottak esetén elmaradt.
Korábbi munkák szerint rágcsálókban az ételmegvonás és súlycsökkenés hatására megnő a dopaminválasz készsége. Ugyan az összefüggés a Neuropsychopharmacology oldalain bemutatott vizsgálat alapján emberek esetén is fennáll, azonban a pontosabb feltérképezés még további kutatások tárgya lesz.