2024. Július 18. csütörtök
Az elhunyt énekesnő családjának bemutatott toxikológiai jelentés majdnem annyi kérdést vetett fel, mint ahányat megválaszolt, így nem igazán lebbentette fel a fátylat a Rehab című dal előadójának titokzatos haláláról.

A Winehouse család nyilatkozatban tudatta, hogy a vizsgálat nem mutatott ki illegális szert a 27 esztendős korában londoni otthonában elhunyt énekesnő szervezetében. A tiltott gyógyszerek jelenlétének hiánya Amy köztudott alkohol- és kábítószer-függőségét, illetve a halálával kapcsolatos találgatásokat figyelembe véve nagy megkönnyebbülést jelenthet a szülőknek.

A nyilatkozat ugyanakkor nem tesz említést arról, hogy a vizsgálat talált-e legális gyógyszereket. A vizsgálat kimutatta az alkohol jelenlétét, azt azonban nem tudták meghatározni, hogy ez szerepet játszhatott-e a halálában. A zavart az is tetézi, hogy a toxikológiai vizsgálat eredményeit nem hozták teljes egészében nyilvánosságra, az énekesnő örökségének megóvása érdekében csak a családjával közölték.

Szakértők szerint a megjelent információk nem fedték fel Amy halálának rejtélyét. Jeremy Clitherow gyógyszerész szerint tökéletesen legális gyógyszerek kombinációja is okozhat halált. A pontos kép alkotásához látni kellene a toxikológiai jelentés teljes szövegét, nem csak az átfogalmazott változatot.

Az énekesnő édesapja a temetésen azt mondta, hogy Amy három évvel ezelőtt legyőzte kábítószer-függőségét, és az alkoholizmusával próbált küzdeni. A korai találgatások szerint a család arra gyanakodott, hogy a halálát az alkoholelvonási tünetek okozták, mert állítólag nem fokozatosan, hanem hirtelen próbálta abbahagyni az ivást. A szervezetében talált alkohol azonban megkérdőjelezi ezt az elméletet. Clitherow úgy véli, nagyon valószínűtlen, hogy valaki belehalna az alkoholelvonásba. Delírium tremens előfordulhat, ezt azonban az emberek többnyire túlélik.

A bizonytalanságot még tovább fokozza az is, hogy Amy Winehouse a halála előtti időszakban más betegségben is szenvedett. Édesapja elmondta, hogy 2008-ben az orvosok a tüdőtágulás korai stádiumát állapítottak meg nála, és figyelmeztették, hogy meghalhat, ha nem hagy fel a drogozással.


Forrás: Medipress
2011. 08. 30.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés