2021. Szeptember 20. hétfő
Forradalmian új kezelés kifejlesztésén dolgoznak ausztrál kutatók, amely lehetővé tenné, hogy a mellrák miatti amputáció után visszanöveszthessék a női emlőket.

Olyan beültethető eszközt fejlesztettek ki a melbourne-i Bernard O'Brien Mikrosebészeti Intézet orvosai, amely a nők saját zsírsejtjeit használja fel arra, hogy a masztektómia (az emlő eltávolítása) után visszanövessze a mellet.

amputált, mell, mellrák

A kutatók az üreges eszközt, melynek vérellátását is megoldották, a páciens saját zsírszöveteivel töltik fel. Ahogy a kezdeti zsírréteg terjeszkedik, a kilyuggatott melltartókosárra emlékeztető kamra végül feltöltődik zsírral – amit Phillip Marzella kutatásvezető azzal magyaráz, hogy „a természet irtózik a vákuumtól”.

Az első tesztalanyoknak még további műtéten kellene átesniük, hogy eltávolítsák a kosarat, ám a kutatók úgy tervezik, hogy a későbbiekben olyan biológiailag lebomló anyagból készítik azt, amely néhány hét alatt feloldódik.

Marzella szerint mellek esetében a világon elsőként alkalmazzák a technológiát. Korábban mások őssejteket használtak, ám a mostani megközelítés ettől teljesen eltér, mert a páciens saját vérellátását veszi igénybe.

A sertéseken elvégzett kísérletek alapján a módszert „nagyon sikeresnek” értékelték fejlesztői. A kutatás mintegy félmilliárd forintnak megfelelő (3 millió ausztrál dolláros) kormányzati kutatási támogatást kapott, amelynek következő lépéseként a jövő év elején megkezdődnek a humán próbák.


Forrás: MTI
2009. 11. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés