2024. Július 18. csütörtök
A Nemzetközi Alzheimer Társaság  arra szólítja fel az illetékeseket, hogy a demenciát is építsék bele a globális és a nemzeti közegészségügyi programokba. Szeptember 21.-én kerül megrendezésre az Alzheimer Világnap, amivel a szakemberek és a nemzetközi szervezetek azt szeretnék elérni, hogy a betegség ne csak egyetlen napra kerüljön fókuszba.

Az Alzheimer-kór a XXI. század legkritikusabb demográfiai kihívása. Közegészségügyi és szociális ellátási katasztrófa előtt áll a világ, ezért a kormányoknak, beleértve a magyar kormányt is, sürgősen lépniük kell az Alzheimer-kórra! A világ egészségügyi közössége felismerte, hogy a demencia globális fontosságú egészségügyi probléma, felismerte a cselekvés szükségességét és annak fontosságát, hogy a demencia problémaköre felkerüljön a világ közegészségügyi napirendjére.

Ketyeg a demencia időzített bombája

A demencia és az idősödő népesség „ketyegő időzített bomba” világszerte. A világ lakossága idősödik. Az orvostudomány és az egészségügy XX. századi fejlődése következtében az emberek hosszabb életet élnek, ami pl. a demencia nagyobb mértékű elterjedéséhez vezetett. Az életkor növekedésével párhuzamosan a betegség előfordulása robbanásszerű méreteket fog ölteni ebben az évszázadban, és a következő évtizedekben a helyzet rosszabbodása várható.

A betegség előfordulása közvetlen összefüggést mutat a népesség globális elöregedésével, mivel a magas életkor az Alzheimer-kór legfőbb rizikófaktora. 2050-re a világ népességéből 1,5 milliárd ember lesz 65 év feletti (ENSZ), illetve 2 milliárd lesz 60 év feletti (WHO). A WHO jelentése szerint 2010-ben 7,7 millió új demencia eset volt, ez négy másodpercenként egy új beteget jelent. Tekintettel a társadalmak globális elöregedési folyamatára 2050-re az újonnan diagnosztizált betegek száma elérheti akár az évi 24.6 millió főt. Ez azt jelenti, hogy 646 millió új esetszám lesz az elkövetkező 40 év során, amihez hozzáadódik a jelenlegi 44 millió ismert demens betegszám, hacsak időközben nem találunk rá megfelelő gyógymódot, vagy olyan kezelést, amely késlelteti a betegség megjelenését vagy lassítja előrehaladását.

Napjainkban az Európai Unióban közel 10 millióra, ebből Magyarországon legkevesebb 250.000-re tehető a demens-betegek száma, de a betegségben érintett családtagoké - vagyis szülőké, nagyszülőké, testvéreké, unokáké és közvetlen hozzátartozóké - a többszöröse, akiknek életét gyökeresen változtatja meg a betegség. A demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór, amely a demencia esetek 70%-át okozza. Az Alzheimer-kór és más demenciák a betegek életvitelének minden aspektusát károsan befolyásolják, csakúgy, mint a környezetük, elsősorban a gondozóik életét. Az ADI szerint a 44 millió beteg 75%-át hivatalosan nem diagnosztizálták - 4-ből 3 esetben nincs hivatalos diagnózis, ezért sokan nem kapnak gyógykezelést, tájékoztatást, ápolást vagy támogatást.

Mindent meg kell tenni a megelőzésért!

Ha idős korunkat egészségesebb aggyal érjük meg, valószínűleg tovább élünk boldogabb és önállóbb életet és sokkal kisebb az esélyünk arra, hogy kifejlődik a demencia. Az agy egészségének támogatása egész életen át fontos, de különösen fontos a középkorúak esetében, mert az agyi elváltozások már évtizedekkel a tünetek megjelenése előtt elkezdődhetnek. Az egészségesebb életvezetés pozitív lépés afelé, hogy megelőzzünk számos hosszú távú betegséget, beleértve a rákot, a szívbetegséget, az infarktust és a cukorbetegséget. Soha nem késő változtatni!

Elsősorban az életkor és a génállomány a betegség rizikófaktorai, de a nemdohányzás, az egészségesebb étkezés, a sport, a jó oktatás, az ember agyának aktívan tartása és tornáztatása is közrejátszik a demencia kialakulási esélyeinek minimalizálásában. Ezek a jó gyakorlatok lassíthatják a betegség előrehaladását azok esetében is, akik már demenciával élnek vagy akiknek már tünetei vannak. A Nemzetközi Alzheimer Társaság öt fontos dologra hívja fel a figyelmet, amivel csökkenthető a demencia kialakulásának kockázata:

1. Vigyázzon a szívére!

2. Mozogjon!

3. Táplálkozzon egészségesen!

4. Tornáztassa az agyát is!

5. Élvezze a társas tevékenységeket!

Kérjen segítséget!

Az érintettek illetve a betegek hozzátartozói felvehetik a kapcsolatot orvosi, jogi, társadalombiztosítási szakértőkkel, akik a problémákban személyre szabott tanácsokat tudnak adni. Megoszthatják sorstársaikkal a gondokat, tapasztalatokat. Segíthet a felejtek.hu internetes portál, amelynek oldalain információt kaphatnak az Alzheimer-kórról, tüneteiről, a beteg gondozásáról, a friss kutatásokról.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés