2021. Június 21. hétfő
Spanyol kutatók újabb lépéssel kerültek közelebb az Alzheimer-kór diagnosztizálását elősegítő vérvizsgálat kifejlesztéséhez.

Mivel a szakértők becslései szerint világszerte körülbelül 36 millióan szenvedhetnek Alzheimer-kórban, de a betegek mintegy 75 százalékában még nem mutatták ki a rendellenességet, a felfedezés jelentős hatással lehet a jelenlegi és a jövőbeli potenciális betegek életére. Az Alzheimer-kór főként idős embereket sújtó neurodegeneratív megbetegedés. Leggyakoribb tünetei a fokozatos emlékezetvesztés addig a pontig, amikor a beteg már teljes mértékben gondozóira van utalva mindennapi teendőinek elvégzésében. Számos kutatás bizonyította, hogy a béta-amiloid peptid csoport jelentős mértékben hozzájárul a betegség kialakulásához. Egy egyelőre ismeretlen folyamat révén ezek a peptidek felgyűlnek az agyban, ami több év leforgása alatt emlékezetzavarokat és más tüneteket okoznak. Az Araclon Biotech kutatóintézet munkatársai Manuel Sarasa professzor vezetésével a Journal of Alzheimer's Disease júliusi számában megjelenő tanulmányukban arról számoltak be, hogy a most fejlesztés alatt álló "ABtest40" és "ABtest42" vérvizsgálataik segítségével mérni tudják ezeknek a peptideknek a rendkívül alacsony szintjét is a vérben.

„Kutatásunk azt mutatta, hogy béta-amiloid vértesztjeink szoros összefüggést támasztanak alá a peptid szintje és a betegség között az egészséges és az enyhe kognitív hanyatlásban, a memóriavesztés első kimutatható stádiumában szenvedő betegek összehasonlítása esetén” – számolt be a professzor. „Miután megmértük a két legfontosabb peptid, a béta-amiloid 40 és a béta-amiloid 42 három különböző vérszintjét, a szabad plazma, a plazmaösszetevőkhöz kötött és a vérsejtekhez kötött szintjét, következetesen meg tudtuk határozni a béta-amiloid szint és a betegség közötti összefüggést.” Sarasa professzor szerint ez azt jelenti, hogy az Alzheimer-kór kutatása egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy egy megbízható és minimálisan invazív biomarkert alkalmazhasson az Alzheimer-kór diagnosztizálásához.


Forrás: Medipress
2013. 06. 07.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés