A túlzott mértékű alkohol fogyasztása, azaz a nagyivás az újabb statisztikák szerint világszerte egyre gyakoribb. Egyelőre nincs egységes meghatározása, de legtöbbször az amerikai definíciót használják: férfiak esetében ez két órán belül öt vagy több, átlagos ital elfogyasztását jelenti, a nők esetében pedig négy vagy több italét.
A legtöbb nagyivó Európában a statisztikák szerint Dániában található, ahol a 15-16 éves fiatalemberek 60 százaléka tartozik ide, a legkevesebb Törökországban, ahol legfeljebb 15 százalék. A probléma egy vizsgálat szerint Dél-Koreában is létezik.
Dzse Vung Szull vezetésével kutatók két évtizeden át figyelték 6100, mezőgazdaságban dolgozó férfi és nő egészségi állapotának alakulását, akik a vizsgálat kezdetén átlagosan 55 évesek voltak. A résztvevők közül a férfiak 15 százaléka volt nagyivó saját bevallása alapján, három százalék pedig a súlyos alkoholista kategóriába tartozott. A nők közül egy százaléknál kevesebb ivott ilyen mennyiségben alkoholt.
A vizsgálat megállapította, hogy a normális vérnyomású, alkoholt nem fogyasztókhoz képest a magas vérnyomású alkoholisták szív- és érrendszeri halálozása háromszor nagyobb volt. Ha valaki alkalmanként hatnál több italt fogyasztott, az négyszeresére emelte a halálozás esélyét. Alkalmanként 12, vagy még több ital fogyasztása esetén a halálozás kockázata tizenkétszeresnek bizonyult.