2024. Július 18. csütörtök
A fiának küldött összevissza SMS az amerikai asszony esetében mögöttes tartalommal is bírt: agyvérzést jelzett.

A BMJ Case Reports szakfolyóiratban a múlt hónapban megjelent esettanulmány a negyedik olyan esetről számolt be, amikor az elmosódott beszédhez hasonló kusza szöveges üzenet jelezte a stroke-ot. Az orvosok szerint új jelenségről van szó.

Az ügyetlen ujjakat és a körmönfont automatikus javítást leszámítva az összefüggő szöveges üzenet megírásának képtelenségét nevezzük disztexiának, amelyet először 2006-ban írtak le a szakirodalomban orvosi tünetként migrénben szenvedő betegek esetében. A szöveges üzenetek megírásához több agyi terület összehangolt működésére van szükség, ezért a disztexia olyan rendellenes agyi működésre utalhat, amely egyébként nem jellemző a beszélő illetve író emberekre. Azt nem lehet pontosan tudni, mi okozza a disztexiát, de a jelenség több agyi funkció, többek között a finommotoros készségek akadályoztatására vezethető vissza – magyarázta Dr. Samer Al-Hadidi, a michigani Hurley Orvosi Központ kutatója, a szóban forgó esettanulmány szerzője, aki az agyvérzéses asszonyt kezelte.

Az első olyan esetet, amikor a disztexiát az agyvérzés tüneteként értékelték, a JAMA Neurology szaklap 2012. decemberi számában publikálták. Egy 25 éves terhes nőt vittek be a sürgősségi osztályra, miután furcsa üzeneteket küldött férjének a csecsemő várható születési idejéről. Az üzenetei között ilyen mondatok szerepeltek: „everywhere thinging days nighing” (kb.: mindenhol gondolgozni közelíti), majd „some is where” (néhány hol). A fiatal nő beszéde nagyrészt összefüggő volt. Kiderült, hogy enyhe agyvérzést szenvedett. A beteget vérhígítókkal sikeresen kezelték, és végül egészséges gyermeknek adott életet.

A legutóbbi esetben egy 61 éves asszony küldött a fiának egy furcsa szöveges üzenetet, ami miatt a fia mentőt hívott. A nő által írt szöveg majdnem összefüggő volt, és három különálló üzenetből állt: „Oh honey your” (Ó drágám, a te), majd „I am weak” (Gyenge vagyok), és végül „I am out, don't know how sleep, can't sense, I can't type, lov you” (Nem vagyok jól, nem tudom, hogyan aludjak, nem érzek, nem tudok írni, szrtlek).

Az asszonyt ellátták a Hurley Orvosi Központban, és a szöveges üzenetek írására irányuló képessége gyorsan helyreállt. Az eset Al-Hadidi szerint annak fontosságát hangsúlyozza, hogy mielőbb felismerjük az agyvérzés tüneteit, és azonnal kérjünk orvosi segítséget, mert minél hamarabb elkezdik a kezelést, annál jobb kimenetele lehet a betegségnek.


Forrás: Medipress
2014. 12. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés