2024. Július 18. csütörtök
Egy új kutatásból az derült ki, hogy a memória lerontásával és a gondolkodás sebességének lelassításával az agyvérzés közel nyolc évvel öregíti az agyat.

A Michigani Egyetem kutatói a Stroke szakfolyóiratban megjelent tanulmányukhoz több mint 4900 hatvanöt éven felüli amerikai egészségügyi adatait elemezték, akik 1998. és 2012. között a memóriát és a gondolkodási sebességet vizsgáló teszteken estek át. Az agyvérzésen átesett alanyok teszteredményei olyan mértékben romlottak, mintha az agyuk hirtelen 7,9 évvel öregedett volna. Az agyvérzés hasonló mértékben befolyásolta az agyműködést a kutatás fehér és fekete résztvevői esetében. A korábbi kutatások azonban azt mutatták, hogy a memória- és gondolkodászavarok aránya általában kétszer magasabb az idősebb feketékben, mint a fehérekben. Az új tanulmány viszont arra utal, hogy nem az agyvérzés felelős ezért az öregedés során tapasztalható rasszbeli eltérésért, és alátámasztja a stroke megelőzésének általános jelentőségét.

Dr. Deborah Levine, a tanulmány szerzője elmondta, hogy bár az eredmények alapján úgy tűnik, nem az agyvérzés okozta egészségügyi sokk felelős a feketék és a fehérek kognitív hanyatlása közötti különbségért, egyértelműen megmutatják, milyen nagymértékű kognitív öregedést okoz a stroke az agyban, ami csak még jobban megerősíti az agyvérzés megelőzésének jelentőségét a kognitív hanyatlás kockázatának csökkentése érdekében. Az agyvérzés kockázatát a vérnyomás és a koleszterinszint kontrollálásával, a dohányzás mellőzésével, elegendő testmozgással, valamint cukorbetegek esetében a vércukorszint kontrollálásával lehet csökkenteni.


Forrás: Medipress
2015. 06. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés