2024. Július 18. csütörtök
Dr. Charles Bernick, a Las Vegas-i Cleveland Lou Ruvo Klinika szakembere munkatársaival annak járt utána, milyen veszélyekkel járhatnak azok a sportok, ahol igen gyakoriak a fejsérülések, vajon érheti-e a sportolókat bármilyen tartós, agyi károsodás.

A kutatás során a szakemberek 291 aktív harcművészettel foglalkozó sportolót hasonlítottak össze 44 már visszavonult sportolóval, illetve 103 olyan személlyel, akik sosem űztek ilyen sportot. Az alanyoktól vérmintát vettek a kutatás kezdetekor, majd évi rendszerességgel, emellett MRI-vizsgálatot végeztek rajtuk, továbbá memóriájukat és gondolkodási képességüket is felmérték.

A vérmintákban alapvetően két agyi fehérjét néztek a tudósok, az egyik a tau fehérje, a másik a neurofilament könnyű lánc fehérje volt, és az eredmények azt mutatták, hogy mindkettő szintje magasabb volt azoknál, akik aktívan űztek valamilyen küzdősportot. A neurofilamnet könnyű lánc szintje összefüggést mutatott azzal, hogy az adott sportoló az elmúlt két hét során mennyit boxolt, a tau szintje pedig azokban a sportolókban volt különösen megemelkedett, akiknél a talamusz térfogata 7 százalékos csökkentést mutatott. A talamusz az alvásszabályozásért, az öntudatért, az éberségért, a gondolkodási képességért és a nyelvi készségekért felel, emellett az agy többi területére is jeleket küld, vagyis egy igen fontos agyterületről van szó, mely úgy tűnik, a küzdősportot űzőknél károsodást szenvedhet.

A kutatók abban bíznak, hogy a jövőben sikerül majd pontosabb mértékben meghatározni az esetleges agysérüléseket, és így objektívebb képet lehet majd kapni arról, valójában mekkora veszéllyel járnak azok a sportok, ahol a fejsérülések igen gyakoriak.


Forrás: Medipress
2017. 07. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés