2024. Július 18. csütörtök
A szakértők szerint nem a játékosnak vagy az edzőnek, hanem egy független orvosnak kellene eldöntenie fejsérülés után, hogy a labdarúgó visszatérhet-e a pályára.

A The Lancet Neurology szaklapban megjelent vezércikk szerint ezeket a döntéseket olyanoknak kellene meghozni, akiknek semmilyen érdeke nem fűződik a döntéshez. A FIFPro, a brit profi labdarúgók érdekvédelmi szervezete, az agyrázkódással összefüggő protokoll felülvizsgálására szólított fel. A felhívás előzményeként a világbajnokság alatt több futballista is úgy tért vissza a pályára, hogy előzőleg valószínűleg agyrázkódást kaptak. „Mivel az agyrázkódás jelei és tünetei késleltetve jelentkezhetnek, valószínűleg az a legbiztonságosabb módszer, ha a sportolót sérülés gyanúja esetén eltávolítják a pályáról” – írták a szerkesztők.

A szerzők a világbajnokság alatt lezajlott uruguayi-angol mérkőzést hozták fel példának, ahol Alvaro Pereira visszatért a pályára az után, hogy egy fejét ért ütés következtében elveszítette az eszméletét. Pereira elismerte, hogy vitatkozott a csapat orvosával, és kiharcolta, hogy visszaengedje a pályára. A cikk írói úgy vélik, hogy a játékos egészségi állapotára vonatkozó döntést nem lett volna szabad az uruguayi csapat orvosának, illetve a csapat edzőinek és más tisztviselőinek kezében hagyni, hanem független szakértőnek kellene ítéletet hoznia ilyen esetekben. Bár ma már sok sportszövetség elismeri az enyhe traumás agysérülés lehetséges veszélyeit, a cikk szerzői szerint további intézkedéseket kell tenni az ilyen sérülések előfordulásának csökkentése érdekében. Emellett a felnőttek és gyermekek sporttal kapcsolatos agyrázkódásának értékelését, monitorozását és ellátását is tovább kell fejleszteni. Az enyhe traumás agysérülés hosszú távú hatásai közé tartozik a demencia és más neurológiai degeneratív betegségek kialakulása is. Rövidtávú hatásai többek között a fejfájás és szédülés.


Forrás: Medipress
2014. 07. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés