2024. Július 18. csütörtök
A felejtési görbe -  Az agynak hasznos táplálékok -  Agy- jogging és memória tréning
Hihetetlennek tűnik, hogy az emberi agy mekkora teljesítményre képes: nem létezik olyan nagy kapacitású számítógép, ami csak megközelítőleg helyettesíteni tudná intelligenciánkat. A memóriával azonban már más a helyzet. Számítógépünkön többmilliónyi oldalt kitevő információhalmazt tárolunk, melynek bármely eleme bármikor visszakereshető, előhívható. Hogy van ez az aggyal?

Az emberi agy a természet egyik legkomplexebb és legcsodálatosabb teremténye. Habár az agykutatás még fiatal tudomány, az eddigi felismerések azt sejtetik, hogy az agyról sok szempontból szuperlatívuszokban beszélhetünk.

Agy karbantartás

A felejtési görbe

Agyunk rövid távú, valamint hosszú távú memóriával dolgozik és nagyon gazdaságosan bánik az információkkal: csak azokat az adatokat tárolja a hosszú távú memóriában, amelyekre a későbbiekben nagy valószínűséggel szükségünk lesz. A többi, elsőként a rövid távú memóriába került adatot kiszelektálja. Egy elismert, iskolákban és egyetemeken is használatos, sőt interaktív tanulószoftverekbe is beépített tanulási technika az „időközönkénti ismétlés”. Ennek lényege, hogy a fontos információ gyakori ismétlésével az agy „a fontos” jelzővel látja el az információt és a hosszú távú memóriába helyezi, ahonnan az előhívhatóvá válik, nem felejtjük el. A felejtési görbe az emlékezetek fakulásának folyamatát ábrázolja az idő függvényében. Leolvasható róla, hogy az emberek jellemzően a megtanult tények felét néhány nap vagy hét alatt elfelejtik, kivéve, ha tudatosan és folyamatosan gyakorolják a frissen megtanult adatokat.

Az agynak hasznos táplálékok

A szója agyunk legfontosabb hírvivő anyagát, a kolint, valamint agyserkentő fitoösztrogént tartalmaz. Testünk lecitinből (tojás sárgája, mogyorófélék) maga is képes kolint előállítani. A többszörösen telítetlen zsírsavak, ebből is elsősorban a linolsav és az omega-3 zsírsavakhoz tartozó alfa-linolénsav, amely többek között a halolajban is megtalálható, előnyösen befolyásolják az agysejtek és idegsejtek működését. A spenót, a zöldbab és a saláta klorofilltartalmuknál fogva segíti a vér oxigénmegkötő képességét. Az alacsony zsír- és magas kakaótartalmú csokoládé viszonylagosan magas DHEA-t (Dehydroepiandrosteron) tartalmaz, ami az agyban a stressz redukálásáért felel és az emlékezést is segíti. A vitaminok közül az agysejtek, a memória és kognitív funkció tekintetében az E- és a D-vitamin nyom sokat a latban.

Agy- jogging és memória tréning

Az agytornát divatos kifejezéssel agy-joggingnak is nevezik. Utóbbival és memóriatréninggel kognitív teljesítőképességünket, illetve memóriánkat javíthatjuk. A memória, az észlelés, a reakció és koordináció olyan funkciók, amelyekre mindennapi tevékenységeink során feltétlenül szükség van. Sudoku-val, egy kultikus japán játékkal, amelyben a számokat 1-9-ig kell elhelyezni megadott szabály szerint, könnyedén fejleszthetjük logikai gondolkodásunkat és koncentrációs készségünket. A matematikai képességekkel megáldottak válasszák a Kakuro nevű, a Sudoku-hoz hasonló, játékos fejlesztőt, ami elsősorban a gondolkodást fejleszti.

Aki nem kedveli az ilyesfajta játékokat, fejszámolással illetve rendszeres olvasással is memóriáját fejleszti. A táplálkozáson és az agytornán túl memóriánkat támogatjuk akkor is, ha alszunk. Éjszaka agyunk mintegy újrajátssza a nap történéseit és a tanultakat elraktározza a hosszú távú memóriában. Ha nem alszunk eleget, az új emlékek nem kerülnek a helyükre vagy teljesen elvesznek, így később nem lesznek előhívhatók.

A fizikai munka az izmokon kívül az agy szürkeállományára is nagyon jó hatással bír. Kutatások szerint az agy memóriaközpontja (hippokampusz) az évek múltával zsugorodik. Tudósok igazolták, hogy a rendszeres mozgást végző idősebb embereknél növekedésnek indult a hippokampusz térfogata.

 


Szerző: Tajnafői-Vida Éva

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés