2024. Július 18. csütörtök
Hazánkban először a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtottak végre olyan májtranszplantációt, amely egy magyar donorszerv kettéosztásával két személy – egy kisgyermek és egy felnőtt férfi – életét mentette meg. A betegek a december 2-i műtét óta jól vannak.

Ismeretlen eredetű májelégtelenség miatt került fel a sürgősségi transzplantációs listára egy 3 éves kislány, akit a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján kezeltek. Ilyen pici gyermek számára ritkán adódik megfelelő méretű donorszerv, a gyermek súlyos állapota pedig mielőbbi beavatkozást igényelt. Egy máj két életet mentett meg
Ezért különösen örömteli, hogy az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül éppen érkezett egy magyar donorszerv, amely kettéosztva alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kisebbik részét a beteg kisgyermekbe ültessék be, a nagyobb részét pedig egy 35 éves, májdaganatban szenvedő fiatal férfi kaphassa meg – tájékoztatott dr. Piros László.

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) egyetemi docense elmondta: 

 

"a beavatkozás különlegessége abban rejlik, hogy a szervet ugyanott osztották ketté egy kisebb és egy nagyobb darabra – orvosi szaknyelven szólva két graftot képeztek belőle –, ahol aztán a transzplantációkat is elvégezték."

 

Ahogyan minden szervátültetés, ez a transzplantáció is különösen szervezett teammunkát igényelt. A donorszervért vidékre utazott el a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika csapata, a máj kivételét dr. Hamar Mátyás szakorvos irányításával végezték.


A szerv az Eurotransplant hálózaton keresztül az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodájának révén jutott el a STéG-re, ahol mások mellett transzplantációs sebészből, aneszteziológusból, műtősnőkből, aneszteziológus asszisztensekből, műtőssegédekből, nővérekből álló team munkájának köszönhetően menthetett meg egy donorszerv két életet.
A máj ereinek és szöveteinek kettéválasztását és a gyermek műtétjét dr. Benkő Tamás egyetemi docens, dr. Rózsa Balázs szakorvos, dr. Piros László és csapata végezte, ezt követően a szomszédos műtőben a fiatal felnőtt operációját dr. Piros László vezetésével dr. Huszty Gergely adjunktus és számos szakdolgozó közreműködésével hajtották végre. A műtétek során az aneszteziológus team vezetője dr. Füle Balázs főorvos volt.
A fiatal férfi már az operáció után röviddel osztályra került, és kéthetes lábadozást követően engedték haza. A kislányt további megfigyelésre a Gyermekgyógyászati Klinikára szállították, ahonnan hamarosan otthonába bocsátják – tájékoztatott dr. Dezsőfi-Gottl Antal egyetemi docens, a gyermek kezelőorvosa.


A Semmelweis Egyetemen január 3-án egy újabb, hasonló májátültetést is végrehajtottak, amely során ugyancsak egy szerv két életet mentett meg: egy 20 hónapos májvéna-elzáródásban szenvedő kisfiúét, és egy Hepatitis B-vírus fertőzött felnőtt férfiét. A műtétek jól sikerültek, a férfit a STéG-en, a kisgyermeket a Gyermekgyógyászati Klinikán ápolják.


Forrás: Dávid Orsolya- Semmelweis Egyetem
2024. 01. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés