2024. Március 29. péntek


Hozzávalók (4 személyre):
250 g ricotta sajt
220 g paraj
220 g gomba
220 g fehér vagy Graham-kenyér
180 g fõtt sonka
30 g parmezán sajt
30 g vaj
3 dl tej
3 tojás
2 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál dijoni mustár
1 közepes fej vöröshagyma
frissen õrölt fekete bors


ELKÉSZÍTÉSE:

A vöröshagymát és a gombát megtisztítjuk,a hagymát apróra, a gombát szeletekre vágjuk. Ha friss parajjal dolgozunk, akkor blansírozzuk a felhasználás elõtt. (Elõször forrásban lévõ, majd hideg vízbe dobjuk. Ezzel az eljárással a zöldségek szövete megpuhul, ugyanakkor szinük és ízük megmarad.) A blansírozás után kinyomkodjuk és durvára aprítjuk. A sajtokat lereszeljük.

Melegítsük elõ a sütõt 190 °C-ra (gáznál 5. fokozat). Olvasszuk meg a vajat nagy serpenyõben, és mérsékelt lángon fonnyasszuk meg benne a hagymát. Adjuk hozzá a gombát, és kevergetve pirítsuk 2-3 percig. Keverjük hozzá a parajt, a fokhagymát, összezúzva és kevés borsot, és állandó keverés mellett fõzzük 1-2 percig, amíg a folyadék nagy része el nem párolog. Nagy tálban keverjük össze a tejet, a tojást, a mustárt, a ricotta sajtot és a parmezán felét. A sonkát és a kenyeret vágjuk kockára, majd forgassuk bele az elõbbiekbe.

Végül adjuk hozzá a gombás, fokhagymás, parajos keveréket. Öntsük az egészet enyhén kikent lapos hõálló tálba, és a tetejét szórjuk meg a maradék reszelt sajttal. Fedjük le a tálat fóliával, és a süssük 20 percig. Vegyük le a fóliát és még 20 percig süssük, amíg a teteje meg nem szilárdul és nem sül. Forrón tálaljuk.

Ízlés szerint variálhatjuk ezt a tápláló rakottast, például paraj helyett tehetünk bele brokkolit.

Személyenként körülbelül 33g fehérjét, 26g zsírt, és 36g szénhidrátot tartalmaz.

További húsvéti receptek









Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés