2024. December 22. vasárnap


Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg zabpehely
70 dkg darált hús
1 fej kb. 1,5 kg-os kelkáposzta
2 közepes vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 tojás
2 evõkanál tejföl
4 evõkanál olaj
1 mokkáskanál fekete bors
1 evõkanál csemege pirospaprika
1 csapott evõkanál majoránna
1 kiskanál csípõs paprikakrém
A tetejére:
2 dl tejföl
pirospaprika
õrölt fekete bors


ELKÉSZÍTÉSE:

A zabpelyhet 5 deci forrásban lévõ vízbe szórjuk. Kissé megsózzuk, a tûzrõl lehúzva, lefödve duzzadni hagyjuk. A kelkáposztát kitorzsázzuk, leveleire bontjuk, enyhén sós vízben 10 percig fõzzük, leszûrjük. A hagymát meg a fokhagymát finomra aprítjuk, az olajon megfonnyasztjuk. A húst hozzáadjuk, kevergetve 10 percig pirítjuk. 1 kiskanál sóval, a borssal, a pirospaprikával meg a majoránnával fûszerezzük, a paprikakrémmel tüzesítjük. Kissé hûlni hagyjuk, a puha s szintén kihûlt zabpehellyel, a tejföllel meg a tojásokkal összedolgozzuk. Egy közepes nagyságú, magas falú tepsit kiolajozunk, a kellevelek felét egyenletesen beleterítjük. A húsos-zabpelyhes masszát ráhalmozzuk, végül a maradék kellel beborítjuk. A tetejére való tejfölt pirospaprikával meg borssal fûszerezzük, rákenjük. Elõmelegített sütõben, közepes lánggal (180 °C-on; légkeveréses sütõben 160 °C-on) kb. 50 percig sütjük.

Szerző Hargitai György








Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés