2021. Augusztus 01. vasárnap


Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg bébi bok choy levél (vagy paraj)
10 dkg kígyóbab (vagy zöldbab)
2 újhagyma
15 dkg brokkoli
1 közepes húsú paprika
2 evõknál olaj
2 összenyomott fokhagymagerezd
2 teáskanál reszelt friss gyömbér
1 evõkanál szezámolaj
2 teáskanál szójaszósz


ELKÉSZÍTÉSE:

A bok choyt megmossuk, vastag szárát levágjuk, a leveleit széles csíkokra vágjuk. A kígyóbabot és az újhagymát ferdén 5 cm-es darabokra vágjuk. A brokkolit kis rózsákra, a paprika húsát mintegy 2, 5 cm átmérõjû rombuszokra vágjuk.

Wokban vagy nagy, vastag aljú serpenyõben felhevítjük az olajat. Beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, közepes lángon állandóan kevergetve fél percig pirítjuk. Beletesszük a babot, az újhagymát és a brokkolit, kevergetve pirítjuk 3 percig. Beletesszük a paprikát, és 2 percig pirítjuk kevergetve. Hozzáadjuk a bok choyt, és további 1 percig pirítjuk. Jól belekeverjük a szezámolajat és a szójaszószt. Tálalótálra tesszük, azonnal tálaljuk. Párolt rizs illik hozzá.

A gyorsan pirított ételnek az a lényege, hogy a zöldséget nem szabad túlfõzni. Használjunk minimális olajat, dolgozzunk közepes tûzön, és a zöldséget szüntelenül kevergessük-rázogassuk. A zöldség így kissé megpuhul, de nem lesz fonnyadt és zsíros. A leveles zöldségeket mindig csak a végén tegyük az ételhez. Csak addig pirítsuk, amíg a levelek éppen csak kezdenek puhulni. Ha a zöldségeket ferdén vékony, egyenletes darabokra vágjuk, könnyebb gyorsan átpirítani õket.

Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés