2024. Április 16. kedd


Hozzávalók 25 db kekszhez:
20 dkg teljes õrlésû liszt (Graham-liszt)
1-1 késhegynyi só, currypor, fehérbors és édes pirospaprika
fél teáskanál sütõpor
1 tojás
10 dkg vaj
1 evõkanál szezámmag
1 vöröshagyma
1 evõkanál vaj
20 dkg pulykamáj
1 késhegynyi fekete bors
2 evõkanál tejszín
fél teáskanál frissen vágott kakukkfû
fél teáskanál frissen vágott majoránna
2 teáskanál frissen vágott petrezselyem


ELKÉSZÍTÉSE:

A lisztet összekeverjük a sóval, a curryporral, a borssal, a pirospaprikával és sütõporral. A közepébe mélyedést készítünk, amelybe beleütjük a tojást. A vajforgácsokat a liszt szélén körben elhelyezzük, és az egészet gyorsan összegyúrjuk. A tésztát kb. 5 cm átmérõjû, 15 cm hosszú rúdra formáljuk, és beleforgatjuk, sõt jól belenyomkodjuk a szezámmagba. Hideg helyre tesszük.

A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és vajon üvegesre pirítjuk. A májat megszabadítjuk a zsírjától és az ereitõl, megmossuk, leszárítjuk, 2 cm nagyságú kockákra aprítjuk, és a hagymához adjuk. Fedõ alatt 5 percig együtt pároljuk, majd hagyjuk kihûlni. Megborsozzuk, és a levével, a tejszínnel, a kakukkfûvel és a majoránnával együtt pürévé turmixoljuk. A petrezselymet is hozzáadjuk a májkrémhez, majd sóval ízesítjük.

A sütõt 200 fokra elõmelegítjük. A tésztaroládot fél cm-es szeletekre vágjuk, és a sütõlemezen egymás mellé helyezve tíz perc alatt aranybarnára sütjük. Rácson kihûtjük, végül vastagon megkenjük májkrémmel.

Darabonként körülbelül 3 g fehérjét, 5 g zsírt, és 5 g szénhidrátot tartalmaz.









Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés