2021. Július 30. péntek

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Keleti szexuális tanok és gyakorlatok elfogadása
Mennyire nyitottak a mai emberek a keleti szexuális tanítások irányába (taoista szexuális kung-fu)? Ha bejelentenénk partnerünknek, hogy egy bizonyos szexuálfilozófia, szexuális gyakorlatok alapján kívánunk nemi életet élni vele, mennyire lenne hajlandó elfogadni? Nyilván kitanítanánk őt a témában, hogy ő is részt tudjon venni. Hangsúlyozom, hogy itt nem olyan dolgokról van szó, minthogy: "na most csak tűsarkúban szexelhetünk, meg vegyél fel még neccruhát és öltözz úgy, mint egy prostituált, akkor már mehet" (egyébként is elítélem a magas sarkú cipőket). Elmagyaráznánk neki, hogy milyen fergeteges előnyökkel járnak ezek a gyakorlatok (és itt tényleg olyan dolgokról van szó, amik egy átlag nyugati embernek olyanok, mint maga a csoda). Csak az a probléma, hogy a legtöbb ember vagy lehetetlennek, vagy felfoghatatlannak, vagy tökéletesen fölöslegesnek tartja ezeket a dolgokat. Még a legtöbb nyugati szexológus is így vélekedik. Ön szerint egy lány mennyire fogékony szexuálezoterikára?Kedves Kérdező!
Fogalmam sincs, hogy „az emberek” mennyire nyitottak a keleti szexuális tanításokra. Sajnos, azt kell mondanom, hogy elég sokan kevéssé nyitottak bármilyen szexuális tanításokra. Az emberek többsége itt-ott felcsípett információ-morzsákra, legfeljebb nem túl színvonalas „női magazinokra”, tv műsorokra hagyatkozik, ezeket sokszor kritika nélkül fogadják el, fogadják be. Ennek megfelelően tele van a fejük szexuális mítoszokkal, téves információkkal, hasonlókkal. Sajnos, Magyarországon nem igazán van bázisa a szexológiának, az egyetemeken gyakorlatilag nem oktatják, nincs tudományos, szakmai intézményrendszer – ennek megfelelően gyakorlatilag nincs semmiféle szakmai kontroll sem. Gyakorlatilag bárki állíthatja magáról, hogy szexológus – anélkül, hogy megfelelő előképzettsége lenne. És ettől kezdve mindenhol hirdetheti „tanait”, rendelhet, stb…
A legtöbb ember meglehetősen igénytelen szexuális téren – közhely a magyar szexuális kultúra alacsony színvonala. Ennek megfelelően a rutin szexen kívül kevesen nyitottak bármi másra, bármire, amihez önismeretre, tanulásra, fejlődésre, egyáltalán bármiféle energia befektetésre, utánajárásra, erőfeszítésre van szükség. Ugyanakkor kellő idő- és energia befektetéssel szinte mindenre lehet partnert találni. Időnként még ma, évtizedes gyakorlat után is megdöbbenek néha, hogy mi mindenre tudják rávenni az emberek egymást szexuális téren.

 

A vital.hu kapcsoló cikkeit az alábbi címekre kattintva olvashatja el.
Siva és Sakhti násza /Tantra/
A jóga és a szex

A szexuális élet keleti módszerekkel jelentősen javítható
Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés