2021. Július 27. kedd

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


Nem tudom, hogy szűz vagyok-e még
Egy szokatlan kérdéssel fordulnék Önhöz: lehetséges, hogy december 30-án teherbe estem és azóta már 2-szer menstruáltam? Sajnos, nem emlékszem arra az estére, kicsit többet ittunk a kelleténél.18 éves vagyok és ha azon az éjszakán nem történt semmi sem, akkor még szűz. Az eset után semmilyen jelet nem vettem észre magamon, hogy közösültem volna, nem is véreztem s ezért gondolom, hogy ezek után is még szűz vagyok. Kérem az Ön szakmai tanácsát, mert nekem nagyon fontos, hogy szűz maradjak az esküvőmig.
MartinaA szüzesség elvesztése sok esetben nem jár különösebb vérzéssel – főleg akkorával nem, amit kellően berúgott állapotban is észrevenne az ember lánya… Jól berúgva természetesen jóval magasabb a fájdalomküszöb is. Én már elég öreg vagyok ahhoz, hogy prédikáljak - amúgy szerintem az nagyobb gáz, ha egy fiatal lány úgy berúg, hogy később találgatnia kell, mi is történt vele valójában, mintha történetesen a házassága előtt, egyébként érett párkapcsolatában elveszíti a szüzességét. Sőt, utóbbi szerintem egyáltalán nem gáz…
De biztosan csak véletlen balesetről volt szó és a jövőben sokkal jobban figyel arra, hogy mennyit iszik, főleg pedig arra, hogy kivel-kikkel és milyen helyzetben. A kérdéséből úgy tűnik, vagy nem vizsgálta korábban a szűzhártyáját, vagy az olyan kicsi és vékony, hogy nem is tudja kitapintani. Utóbbi esetben már sajnos, nem nagyon győződhet meg arról, vajon van-e ott, illetve korábban volt-e ott valami, vagy sem… Elég sok nőnek olyan kicsi és vékony a szűzhártyája, hogy alig érzékelhető, anatómia értelemben szinte nem is veszti el a szüzességét az első aktus(ok) során, hiszen alig történik bármi változás.
Előfordulhat az is, hogy teherbe esett, mert kisebb vérezgetések előfordulnak a terhesség alatt is. De ha a vérzése(i) szabályos időben jött(ek), pláne, ha a szokásos mértékű vérzéssel járt(ak), akkor ez a lehetőség kizárható. De erről könnyen meggyőződhet, ha vesz egy terhességi tesztet egy patikában. Ennyi idős terhességnél a teszt már gyakorlatilag nem téved.
Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés