2021. Szeptember 22. szerda

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


„Lánynak születtem, de fiúnak érzem magam”

Lekötelezne, ha segítene nekem egy bonyolult problémával kapcsolatban.
Furcsa, nehezen behatárolható eset az enyém. 23 éves vagyok, lánynak születtem, és kiskoromban ugyan nem is érdekelt az ilyesmi, el voltam foglalva a játszással, de 7-8 éves korom óta már éreztem, hogy valami nincs rendben ezzel a testtel, én fiúnak érzem magam. Mégha kisgyerekként nem is tulajdonítottam neki jelentőséget, mindig is a fiús dolgok érdekeltek, fiúkkal haverkodtam, verekedtem, babákkal sosem játszottam, csak az autók és a videójátékok érdekeltek. Az öltözködésem is egyértelműen férfias, semmi női ruhadarabot nem tűrök meg magamon, szinte undorodom tőlük. Sminket sem vagyok hajlandó használni. Rosszul vagyok, ha arra gondolok, hogy női testben kell élnem, ezért a melleimet leszorítom, ha tehetem. Nőként nem tudnám elképzelni hogy bárkivel szerelmi/szexuális kapcsolatot létesítsek, ez taszít, így ha lenne lehetőségem rá, mindenképp férfivá operáltatnám magam.

A vonzódásom teszi ezt még bonyolultabbá, mert ugyan legjobban a feminin kinézetű fiúkat szeretem (fehér bőrű, szőrtelen, vékony, szép arcúakat), és a férfi önmagam mellé csakis ilyet tudnék elképzelni szerelmi kapcsolati partnerként, emellett elméleti síkon mégis férfiak és nők, heterók, leszbikusok és melegek, minden nem, minden identitás izgat, ha szexuális értelemben vesszük.

Ezek után felmerül bennem a kérdés, mi vagyok én pontosan? és Mit kéne tennem, hogy ne maradjon ilyen élvezhetetlen az életem, mint most?
A szüleim nem tudnak erről, talán csak gyanítják, de elvből elutasítják az ilyesmit (tulajdonképpen mindent, ami nem olyan egyszerűen heteró, mint ők), így szinte biztos vagyok benne, hogy ha megtudnák, az nem tenne jót a kapcsolatunknak. Elmondjam vajon nekik, és ha igen, hogy fogadtassam el?

Ezen kívül, hogy ha férfivá szeretném operáltatni magam, nevet is változtatni, ezeknek mi a pontos menete, hogy és hol kell hozzá teszteket, engedélyeket szerezni?

ToniKedves Toni, a leírtak alapján a legvalószínűbb, hogy Ön transzszexuális. Javasolom, hogy – kellő kritikával – olvasgassa a http://tsonline.blog.hu/ honlapot. A pontos diagnózist szakember tudja felállítani, erre akkor is szüksége van-lesz, ha bármilyen nemátalakító kezelést, névváltoztatást, stb. szeretne.

 

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés