2024. Április 27. szombat


Hozzávalók
2 ek egész kömény
2 ek édeskömény
200 g füstölt tofu
2 ek füstölt paprika por
2 ek édesnemes őrölt pirospaprika
2 ek cayenne bors
2 ek burgonyakeményítő
180 g burgonya
150 g sárgarépa
100 g vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
350 ml zöldséglé
300 g kelkáposzta
1 ek citromlé
só,bors


ELKÉSZÍTÉSE:

1. Forrósítsunk fel egy kisebb serpenyőt olaj nélkül, és a kömény valamint édeskömény magokat 2-3 percig pörköljük, majd fűszermozsárban őröljük finomra. Törjük a füstölt tofut darabokra és adjuk hozzá a szójaszószt, a füstölt paprika port, az édesnemes őrölt pirospaprikát, a cayenne borsot, a burgonyakeményítőt és a pörkölt fűszermag őrleményt. Legalább 20 percig marináljuk így a tofut (éjszakára hűtőbe is tehetjük).

Vágjuk a meghámozott burgonyát kb. 1 cm-es kockákra, a sárgarépát és a vöröshagymát fél cm-es kockákra, a fokhagymát finomra.

2. Egy lábasban melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon és süssük a marinált tofut forgatva, emelve, kb. 10 percig, vigyázva, hogy oda ne kapjon. Vegyük ki a sült tofut és tegyük konyhai törlőpapírra, hogy lecsepegjen.

A leves elkészítéséhez ismét forrósítsuk fel a maradék olajat (szükség esetén pótolhatunk is egy keveset). Süssük az összes előkészített zöldséget kb. 3 percig majd adjuk hozzá a zöldség alaplét és hagyjuk mérsékelt lángon 20 percig főni.

3. Amíg a leves fő, vágjuk ki a kelkáposzta torzsáját, aprítsuk fel és adjuk rögtön a zöldségekhez. A kelkáposzta leveleit aprítsuk fel vékonyra és a főzőidő lejárta előtt 5 perccel adjuk a leveshez.

Készen is van az egészséges, ízes levesünk. Tegyük bele a tofut, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, adjuk hozzá a citromlevet és már tálalhatjuk is a különleges portugál levest.









Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés