Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Csak a salátalevél marad, ha magas a koleszterin?

A koleszterin szó sokak számára félelmetes és egyet jelent a beszűkült erekkel. Holott a koleszterin nélkülözhetetlen anyag a szervezet számára, több fajtája létezik, és ha magas értéket mérnek valakinél, nem kell attól tartania, hogy ezentúl csak salátaleveleket rágcsálhat.

Ezért fontos a koleszterin A koleszterin a testzsírok egy típusa és két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt a máj termel koleszterint, másrészt élelmiszerekkel visszük be. Tehát a koleszterin szintjét részben a genetika, részben az életmód határozza meg. Előbbire nincs ráhatásunk, utóbbiról viszont magunk döntünk.
Fontos tudni, hogy a koleszterin nem alapvetően „bűnös” anyag, hiszen valójában a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Mindazonáltal, ha túl magas a koleszterinszint, az kifejezetten káros a szív- és érrendszernek, ugyanis a felesleg lerakódik az erekben és olyan szív-érrendszeri betegséghez vezethet, mint a koszorúér-betegség, a szívinfarktus, a stroke. Ahhoz, hogy tudatosan közelíthessünk a koleszterin-kérdéshez, érdemes ismernünk a koleszterin típusait. Koleszterin és zsírok A koleszterinnek alapvetően két típusa van. A köznyelvben "jó koleszterinnek" nevezzük a nagy sűrűségű (high density-HDL) koleszterint, "rossz koleszterinnek" a kis sűrűségű (low density-LDL) koleszterint, elsősorban ez utóbbi mennyiségének csökkentésre kell törekedni. A koleszterincsökkentés tekintetében azonban nem feltétlenül csak arra kell gondolni, hogy kevesebb vörös, zsíros húst együnk, a szakmai ajánlások szerint sokkal hatékonyabb megközelítés, ha visszaszorítjuk a telített zsírok és transzzsírok fogyasztását, miközben előtérbe helyezzük a telítetlen zsírokat. De mit is jelent ez?
A telített és telítetlen zsírsavakat már ránézésre is meg lehet különböztetni egymástól: a telített zsírok szobahőmérsékleten általában szilárdak, a telítetlen zsírsavak jellemzően folyékonyak. A telített zsírok arra késztetik a májat, hogy több LDL-koleszterint termeljen, a telítetlen zsírok bizonyos típusai viszont segítenek azok lebontásában. A transzzsírok pedig (amelyek általában egy hidrogenizáció nevű eljárással kerülnek az élelmiszerekbe) emelik az LDL-koleszterin és csökkentik a HDL-koleszterin szintjét. Éppen ezért szív-érrendszeri betegségek szempontjából ezeket tekintjük a leginkább kerülendőnek. Soha többé vörös hús? - A szakmai ajánlások valóban a telített zsírok és a transzzsírok visszaszorítását javasolják, de – ahogyan az az étrendekre általában is igaz -, nem kell szélsőségekben gondolkodni – hangsúlyozza a dietetikus. - Tény és való, hogy telített zsírok tekintetében érdemes kevesebbet fogyasztani például zsíros marhahúsból, bárány- és sertéshúsból, a szárnyasok bőréből, a szalonnából, a kolbászfélékből, a belsőségekből, a zsíros tejtermékekből, a telített zsírokat tartalmazó növényi olajokból, mint például a kókuszolaj vagy pálmaolaj és magából a zsírból, például sertés, mangalica. De ez nem jelenti azt, hogy soha egy falatot sem szabad enni, a cél az, hogy a bevitel ne legyen több, mint a napi kalóriamennyiség 6%-a. Ennél kicsit szigorúbban érdemes kerülni a transzzsírokat, amelyek fő forrásai a feldolgozott élelmiszerek, a rágcsálnivalók, a látványpékségek termékei és minden olyan élelmiszer, aminek az olvasható az összetevői között, hogy hidrogénezett növényi olajat tartalmaz.A koleszterincsökkentés élvezetes is lehet - Ha a koleszterinszint csökkentés a cél, az életmód, a táplálkozás átgondolása, változtatása mindenképpen szükséges. Még akkor is az, ha a kardiológus javaslatára elkerülhetetlen a gyógyszeres kezelés – hangsúlyozza Ressely-Szarvas Veronika, a KardioKözpont dietetikusa. – A megfelelő koleszterincsökkentő étrend a mozgással kiegészülve pedig olyan kellemes mellékhatással is járhat, mint a fogyás, ami túlsúly esetén önmagában is javít az egészségi mutatókon. De nem kell attól tartani, hogy csak óriási lemondásokkal lehet hatékony egy étrend, ez nem is lehet célunk. A tapasztalatunk az ugyanis, hogy az az életmód és táplálkozás tartható fent tartósan, amelyik élvezhető, ezért a koleszterincsökkentő étrend kialakításánál is fontos szempont az egyéni ízlés, a preferenciák figyelembevétele. Mivel pedig nem csak általános szabályokkal, de konkrét főzési tippekkel, receptekkel is megismertetjük a pácienst, nagyon gyakorlatiassá és megvalósíthatóvá válik a hatékony koleszterincsökkentő diéta.

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/csak-a-salatalevel-marad-ha-magas-a-koleszterin