Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A terhesség kilenc hónapja IV.

A negyedik hónapban befejeződik a méhlepény kialakulása (placentáció), növekedésnek indul a magzat, és fény derül esetleges rendellenességeire.

A méh mérete a 12. héttől a 16. hét végére férfiökölnyi nagyságról csecsemőfőnyire növekszik. Túllépi a kismedence határait, és a méhfenék már a szeméremcsont felett tapintható.

Ekkor a magzat 16 cm hosszú és 100 g súlyú, a méhűrben kb. 200 ml mennyiségű magzatvíz található. A magzati szívhangok Doppler-készülékkel hallhatók (füllel csak kb. a 18. hét után). Kismamák számára első hallásra kissé gyorsnak tűnik a 120-160/perc szívfrekvencia, de ez normálisnak számít. [1] [2]

16 hetes magzat (4D-ultrahang felvétel)

Elárulja a magzatvíz

Amennyiben az abnormális AFP-érték okát így sem sikerül tisztázni, amniocentézis válik szükségessé. Ennek során a magzatűr pungálásával (megszúrásával) vizsgálat céljára magzatvizet vesznek. Az így nyert magzatvízből több mindenre lehet következtetni:

Az amniocentézis ma már rutinbeavatkozásnak számít. Lényege, hogy steril körülmények között, ultrahangellenőrzés mellett, a hasfalon keresztül az amnionűrbe (a belső magzatburok mögé) vezetett vékony tűn keresztül 10-20 ml magzatvizet szívunk le. A beavatkozás optimális ideje a terhesség 16-17. hete. Gyakorlatilag elhanyagolható az amniocentézis anyai szövődményének gyakorisága, és a magzati kockázat is igen alacsony. Legfontosabb szövődménye a spontán abortusz, amelynek előfordulása mindössze 0,5%.

A burokvizsgálat előnye

Az ultrahang, az AFP, valamint az amniocentézis a magzati rendellenességekről a terhesség 16-20. hete között ad végleges eredményt. Ekkorra a terhes nő már erősen kötődik magzatához, kezdi érezni mozgását, ezért mind fizikailag, mind lelkileg jelentős megterhelést jelent számára, ha terhességét genetikai okokból meg kell szakítani.

Ezért olyan diagnosztikai módszert is lehet alkalmazni, amely egyes magzati rendellenességekről már a terhesség 9-11. hete között pontos adatokat szolgáltat. A módszert chorionbiopsziának nevezzük, és a magzattal genetikailag azonos felépítésű chorion(magzatburok) szövet vizsgálatát jelenti. A chorionszövetet ultrahang vezérelt aspirációjával nyerjük, s analízisével már mintegy négy héttel korábban állnak rendelkezésre az egyébként arnniocentézissel elérhető eredmények.

Előnyben részesítjük a chorionbiopszia alkalmazását, ha kromoszómarendellenesség gyanúja merül fel, mert például

A vizsgálat nem veszélyesebb, mint az amniocentézis, és szövődményei is azonos gyakorisággal fordulnak elő.

A sorozat 5. része [2]A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/themes/sick/kilencho4.htm