Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A helyes hajápolás

A szép, egészséges haj és a trendi frizura nagyon fontos, időt és pénztárcát nem kímélve nap mint nap sokat teszünk érte. A gyönyörű, egészséges hajhoz a hajápolás alapvetéseivel érdemes tisztában lenni. Akinek az egészséges és dús haj távoli vágyálomnak tűnik, az se essen kétségbe! A Labo Suisse vezető dermokozmetikai cég Crescina termékcsaládja épp nekik készült. Egyedülálló technológiájával segít, hogy hajunk újra ragyogó és dús legyen.

A szép haj nem igényel sokat: rendszeres, 6-8 hetente végzett vágást, gyengéd hajmosást és a hajápoló kúrák, balzsamok optimális használatát. Ha még egy jó hajkefével, fésűvel is rendelkezünk nagyot már nem hibázhatunk. Amit fontos tudni: hajunk állapotát közel sem csak kívülről szépíthetjük, a megfelelő vitamin- és tápanyagellátás éppoly fontos a szép, dús, egészséges hajhoz.

A sokat vitatott hajmosás

Fodrászoktól, hajgyógyászoktól gyakran kérdezik, milyen gyakran ideális hajat mosni, a naponta elvégzett hajmosás árthat-e. Ahogy az arcunk és a bőrünk, úgy a fejbőrünk is nap mint nap poros, koszos, izzadt lesz. A rendkívül széles körű samponválasztékból mindenki találhat magának olyan gyengéd, pH-semleges, kíméletesen tisztító sampont, amivel a minden napos hajmosás nem jelent problémát. Az egyszeri samponozás, illetve csak kis mennyiségű sampon (körülbelül féldiónyi) használata bőven elegendő. A sampont habosítsuk fel a tenyerünkben és kezdjük a hajvégekkel a samponozást, majd haladjunk a fejbőr felé. Fontos, hogy a sampont maradéktalanul öblítsük ki, lehetőleg langyos vízzel. (Ha a hajszálak óvatos egymáshoz dörzsölésével halk, nyikorgó hangot hallunk, akkor lehetünk biztosak benne, hogy minden samponmaradéktól megszabadultunk.)

Helyezzünk nagy hangsúlyt a hajtípusunknak illetve hajproblémánknak megfelelő sampon kiválasztására!

A festett hajat legjobb speciális, erre a célra szánt samponnal mosni, így maradhat hosszú ideig tartós a hajszín.

Hajöblítők, balzsamok, hajpakolások

A hajöblítők és balzsamok hatása nem a haj táplálásában nyilvánul meg, inkább a könnyű fésülhetőségben játszik szerepet. A hajmosás során a haj külső, tetőcserépszerű lemezkékből álló rétege (cuticula) durvává válik. Hajápoló balzsammal illetve hajöblítővel utóbbi megint simává tehető és az ezt követő fésülés már nem árthat a hajnak. Ha a lemezkék rendezetten állnak, a haj fényes és egészséges, de ha megsérülnek töredezett és fénytelen lesz. A hajöblítők védik a hajat a hajszárító meleg levegője, valamint a napsugárzás káros hatásaitól is.

A hajpakolások, hajkúrák igazi kényeztetést jelentenek a hajnak. Az ápoló hatóanyagok mélyen a hajszálakba hatolnak, így a sérült haj is megerősödhet. A töredezett hajvégeket azonban semmilyen kúra nem képes egészségessé varázsolni, csak a hajvégek levágatásával szabadulhatunk meg tőlük.

Kétféle hajpakolást, hajkúrát szokás megkülönböztetni: az egyik, amit ki kell mosni („Rinse-Off”), a másik a hajon marad („Leave-In”). Mindkét eljárásnál fontos, hogy a pakolást törülközőszáraz hajra tegyük; túl vizes haj esetén a hatóanyagok nem tudnak optimálisan a haj belsejébe jutni. Érdemes ugyanolyan márkájú sampont, balzsamot és hajpakolást vásárolni, a hatóanyagok szempontjából így lesz teljes az ápoló program.

Hajkefe, fésű, hajszárítás

Egy olcsó műanyag fésűvel sokat árthatunk a hajnak. A fésű fogai között lévő parányi egyenetlenségek felsérthetik a haj külső rétegét. A kemény gumiból vagy fából készült fésűknél ügyelnek a finom kidolgozásra, így lehetőség szerint ilyent vásároljunk. A természetes anyagokból, például vaddisznósörtéből készült hajkefék jelentik ebben az értelemben a legjobb minőséget. A hajkefe kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy a kefe lekerekített végű legyen, azaz ne sértse fel a fejbőrt.

Fontos a hajkefék, fésűk rendszeres tisztítása, ellenkező esetben azok baktériumtelepekké válnak. Hajmosás után ne dörzsöljük törülközővel a hajat, csak finoman nyomkodjuk ki belőle a vizet és tegyünk rá törülközőt. A vizes haj sérülékenyebb, így a fésülésnél is gondosan járjunk el. Ha tehetjük, ne használjunk hajszárítót, mert a forró illetve meleg levegő igénybe veszi hajat. Ha csak arra van módunk, hogy egy 10 perces, szabadon levegőn történő előszárítást követően használunk langyos, távolra tartott hajszárítót, máris sokat tettünk hajunk egészségéért.

Mit tegyünk, ha a szokásos gondoskodás már nem elég? Hajhullás és hajritkulás

A hajhullás egy változó fiziológiai jelenség, amelyet a hajszál leválása jelent a szőrtüszőről. Ez a folyamat elsősorban külső tényezőktől ered és időszakosan jelentkezhet. Ezzel szemben a hajritkulás egy folyamatos állapot, amelyet a haj kihullása utáni újranövekedés hiánya, és/vagy a fejbőr elvékonyodásából és a hajhagymák működésének problémáiból kialakuló haj elvékonyodás vagy a hajtermelés leállása okoz. Ez jobbára még nem is megfigyelhető, és amely a fejbőr meghatározott területein csekélyebb hajsűrűségben nyilvánul meg. Ennek elsősorban hormonális, öröklött okai lehetnek, így a kialakuló állapot nagy valószínűséggel nem időszakosan jelentkezik, hanem folyamatos romlást mutat.

 

A hajhullás elleni kezelések célja a meglévő haj leválásának megállítása. Ezzel szemben a svajci LABO Suisse által szabadalmaztatott készítmény a hajhagymák működésének szabályozásával elősegíti a fiziológiás hajnövekedést a ritkulással érintett területeken. Vagyis képes a nem genetikai hajritkulást visszafordítani.

 

A Crescina Re-Growth termékei [1] a kezelés során újrastimulálják a nem teljesen elhalt hajhagymákat, és segítik a haj újranövekedését. Használatával a hajhullás megállítható, a hajritkulás visszafordítható. A komplex kezelések 3 különböző hatáserősségben és külön férfi-női verzióban érhetők el.

 

Az immár itthon is elérhető LABO Crescina teljeskörű otthoni kezeléseiről itt olvashat bővebben. [2]



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/helyes-hajapolas