Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A nassolás miatt híznak el az amerikaiak

A főétkezések közötti nassolás és a túl nagy, „super size” adagok az egészséges étrend legnagyobb ellenségei, és az elhízás legfőbb okai, állítják amerikai kutatók.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói korábbi felmérések adatait tekintették át, melyek 1977-78-tól 2003-2006-ig négy szakaszban készültek. A felmérésekben rögzítettek minden ételt és italt, amelyet a résztvevők 24 óra leforgása alatt elfogyasztottak. Az átlagos energiabevitel az 1977-78-as vizsgálatban 1803 kcal (kilokalória) volt, a 2003-2006-os felmérésben pedig már 2374 kcal, vagyis az átlagos amerikai lakos napi kalória bevitele harminc év alatt csaknem harmadával nőtt. A növekedés a tanulmány utolsó évtizedében önmagában 229 kcal volt.

A BBC hírportálja által idézett kutatók szerint a nagyobb adagok terjedése és a nassolás gyakorisága a legnagyobb gond, de a nagy kalóriatartalmú ételek kedveltebbé válása is hozzájárult az „eredményhez”.

Az adatok elemzése alapján a szakemberek szerint úgy lehetne megfordítani a súlygyarapodási tendenciát, ha támogatnák a kisebb adagok divatját és tudatosítanák az emberekben, hogy figyeljenek oda napi étkezéseik számára.

Atanulmányukat a PLoS Medicine című tudományos portálon ismertették szerdán.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/nassolas-elhizas-amerikaiak