Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Emiatt kívánjuk a hizlaló ételeket

Hiába tudjuk, hogy a magas kalóriatartalmú ételek hizlalnak, sokan mégsem vagyunk képesek ellenállni nekik. A problémát megoldhatná egy olyan gyógyszer, amely csökkenti az irántuk való vágyódást. Kutatók szerint egy hormonnak köszönhetően ez valóra is válhat.

Korábbi kutatásokból már ismert, hogy a ghrelin nevű hormon felelős az éhségérzet kialakulásáért. Állatkísérletekből azt is gyanították, hogy valószínűleg stimulálja az agy jutalomközpontját is, és talán szerepe van a táplálóbb ételekre adott válaszban is, de ezt emberek esetében még nem sikerült bizonyítani. Dr. Tony Goldstone brit endokrinológus próbálta orvosolni.

A kutató és kollégái három napon át zajló vizsgálataik során különböző ételeket ábrázoló fotókat mutattak egészséges felnőtteknek, akiknek jelezniük kellett, mennyire szívesen ennék meg az adott ételt. A reggel elvégzett teszt előtt az első nap nem ehettek reggelit a résztvevők, a másik két napon igen, a harmadik napon pedig injekciót is kaptak: egy csoport placebót, egy másik ghrelint.

Az eredmények azt mutatták, hogy a hormon valóban növeli a magas kalóriatartalmú ételek iránti vágyat: a ghrelint kapott résztvevők szívesebben ettek volna csokoládét, süteményt vagy pizzát, mint például salátát, és még inkább vágytak ilyen ételekre, amikor nem reggeliztek.

A hormon hatásának gátlásával a kutatók szerint hatásos fogyókúrás tablettát fejleszthetnének ki; néhány cég már dolgozik is ezen.

A mostani kutatás alátámasztja egy korábbi vizsgálat eredményeit, amelyet Alain Dagher, a montreali McGill Egyetem neurológus adjunktusa végzett a hormonnal kísérleti állatokon. A kutató további vizsgálatai során arra igyekszik választ találni, pontosan hogyan hat az agyra a ghrelin, annak mely területeit befolyásolja, és ez miként hat az étkezésre.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ehseg-ghrelin-hormon