Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

A rizsevés is vezethet cukorbetegséghez

A fehér rizs fogyasztása összefügg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázatával egy kutatás szerint. Az eredmény alátámasztja azt a vélekedést, hogy a barna rizs egészségesebb, mint a fehér változat.

A Harvard Egyetem közegészségügyi szakértői közel kétszáz ezer ember adatának feldolgozása során azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik hetente legalább öt adag fehér rizst ettek, 17 százalékkal nagyobb volt a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik havonta legfeljebb egy adagot fogyasztottak.

A diabétesz rizikója 11%-kal alacsonyabb volt azoknál, akik heti kétszer vagy többször barna rizst is fogyasztottak, azokhoz képest, akik étrendjében havi egynél is ritkábban fordult elő ez az étel.

A Qi Sun vezette kutatócsoport hangsúlyozta, hogy a fehér rizs és a többi finomított gabona teljes értékű gabonákra való cserélése jelentősen csökkenthetné a felnőttkori cukorbetegség előfordulását.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/rizs-cukorbetegseg