![](/themes/vital_theme/images/ferdevonal_zold.gif)
A Deakin Egyetem kutatói Felice Jacka vezetésével a marha- és bárányhús fogyasztásának kapcsolatát vizsgálták a depresszív és szorongásos zavarok jelenlétével, több mint ezer nő részvételével. Jacka és munkatársai eredetileg azt feltételezték, hogy a vörös hús káros az egészségre, mivel más országokban készült kutatásokból az derült ki, hogy ezek fogyasztása többféle egészségügyi kockázattal hozható összefüggésbe. Vizsgálatuk azonban azt mutatta, hogy a vörös húsok valójában meglehetősen fontosak.
![vörös húsok, depresszió vörös húsok, depresszió](https://vital.hu/files/images/i_voros-husok-depresszio-szorongas.jpg)
Amikor a kutatásban megfigyelték azokat a nőket, akik az ajánlottnál kevesebb ilyen húst fogyasztottak, kiderült, hogy esetükben kétszer magasabb a depresszív vagy szorongásos zavarok kialakulásának kockázata, mint azokban, akik a javasolt mennyiséget fogyasztják. Ez az összefüggés még akkor is változatlan maradt, amikor számos egyéb tényezőt, köztük az általános egészségi állapotot, a társadalmi-gazdasági státuszt, a fizikai aktivitás szintjét, a dohányzást, a testsúlyt és az életkort is figyelembe vették. Érdekes módon más fehérjeforrás, így a csirkehús, sertéshús, hal vagy növényi fehérjék esetében nem mutattak ki hasonló összefüggést a mentális egészséggel.
Jacka azonban hangsúlyozta, nem szabad túl sok vörös húst sem fogyasztani, mert az is kiderült a kutatásból, hogy ha valaki rendszeresen többet fogyasztott az ajánlott mennyiségnél, ez szintén összefüggésben áll a depresszió és a szorongás megnövekedett kockázatával. Úgy tűnik, ez esetben is a mérték a fontos: mentális egészségünk védelme érdekében az a legjobb, ha csak annyi vörös húst fogyasztunk, amennyit a szakértők ajánlanak.
A kutatásról a Psychotherapy Psychosomatics című szaklapban számoltak be.