2024. Július 20. szombat
1 . oldal
A kicsitől a nagyig -  Tisztes távolságban
Mindennapjainkat már el sem tudjuk képzelni villanyáram nélkül: életünk számos pontján, szinte minden pillanatban jelen van, világosságot ad, melegít és hűt, ha kell, de a háztartásban, közlekedésben, munkahelyen és szórakozás közben is elengedhetetlen.

Mindennapjaink hűséges segítőtársa, a villanyáram veszélyessé is válhat, ha óvatlanul közelítünk hozzá. A felnőttek jórészt tudják, hogy az áramütéses baleseteket hogyan lehet elkerülni, néha a baj mégis megtörténik. A gyermekek azonban, ismerkedve az élettel, még sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve.

elektromosság, áram, áramütés

A kicsitől a nagyig

Az apró áramfejlesztők (elemek, akkumulátorok) nem a keltett áram miatt veszélyesek, hanem azért, mert a bennük lévő anyag a kézre, szájba kerülve maródást vagy mérgezést okozhat. Ha a gyermek játék közben a régi típusú gombelemet lenyeli, abból veszélyes anyagok szabadulnak fel a gyomorsav hatására, s ez akár a gyomor kilyukadásához is vezethet. A karácsonyfaizzók színes sokasága érdekes látvány, de ha megfogjuk, akár égési sérüléseket is okozhat.

A háztartásokban használatos 220 V-os áram fő veszélye a frekvenciája (50 Hz), amely közel áll a szívdobbanások gyakoriságához. Ezért halhat meg valaki áramütés következtében: megáll a szíve, illetve a szív ingervezető rendszere sérülhet. Áramütések után tanácsos mindenképpen felkeresni az orvost, aki EKG-t készíttet. Jobb néhány órás megfigyelésre a sérültet kórházba küldeni. A magasfeszültségű vezetékek megközelítése is súlyos égési sérüléssel, áramütéses halállal járhat, ezért ezeket mindig messze kerüljük el.

Tisztes távolságban

A gyermekeket tartsuk távol az elektromos berendezésektől, a konnektorokhoz való hozzáférésüket akadályozzuk meg védődugaszokkal. Sérült elektromos kábelt soha, sehol ne használjunk, a készülékek szigetelése legyen tökéletes, a szerelést pedig minden esetben bízzuk szakemberre!

Ha kellő gondossággal kezeljük az elektromosságot, segítőtársunkká válik és megkönnyíti életünket. Felelőtlen, figyelmetlen viselkedéssel azonban magunk és gyermekünk életét is kockáztathatjuk.


2006. 09. 06. (Aktualizálva - 2011. 05. 24.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés