Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Egyre több magasvérnyomás-beteg kezelése sikeres

A Magyar Hypertonia Társaság 2005 őszén indított „Éljen 140/90 alatt!” programjának tavalyi eredményei szerint az orvos-beteg együttműködés elősegítésére és a betegedukációra fókuszáló program komoly eredményeket ért el: az érintettek egyre inkább tisztában vannak a magasvérnyomás-betegség veszélyeivel, és egyre többen fordítanak gondot a betegség kezelésére.

A kezdeményezés hatásának mérésére 2006 novemberében a programba bevont orvosok körében újra elindult a regiszter adatlapok felvétele, amelynek első eredményei azt mutatták, hogy mára mintegy 50 ezerrel több kezelt beteg éri el a kitűzött 140/90 Hgmm-es cél-vérnyomásértéket, mint 2005-ben. Mind a szisztolés, mind a diasztolés értékek elérésében pozitív változás figyelhető meg a 2005-ös állapotfelméréshez képest. Az újabb adatokból kitűnik az is, hogy a felvilágosító munka és a gondozás eredményeként 15 %-ról 7 %-ra csökkent a nem kezelt hipertóniás betegek aránya.

Egyre tájékozottabbak a betegek

Az LHS Consulting 2006 novemberében telefonos kutatást indított a mozgalom lakossági fogadtatásának felmérésre. Az ezer fős megkérdezés során kiderült, hogy a válaszadók 45 %-a találkozott az „Éljen 140/90 alatt!” című programmal. A program céljaival megegyezik az is, hogy a megkérdezettek 46,1 százaléka legalább havonta ellátogat kezelőorvosához, 67,9 %-uknak pedig megmérik a vérnyomását az orvos-beteg találkozások alkalmával. Emellett a válaszolók több mint fele (55,4 %) rendszeresen méri otthon a vérnyomását, 57,4 %-uknak pedig van otthon vérnyomásmérő készüléke. Az is sikerként könyvelhető el, hogy a megkérdezettek 95,4 százaléka tisztában van vele, hogy a normális vérnyomás felső határa 140/90 Hgmm.

A válaszadók egyértelműen úgy gondolják, hogy a magas vérnyomás veszélyes betegség, amelynél fontos az odafigyelés és a gondozás, illetve tisztában vannak a program által is megfogalmazott ténnyel, hogy csak rendszeres és folyamatos kezelés mellett tartható fenn a magasvérnyomásos-betegeknél a 140/90 Hgmm alatti cél-vérnyomásérték. A véleményt nyilvánítók 15,6 %-a nyilatkozta, hogy a kampány hatására jobban odafigyel vérnyomására, 4,2 %-uk pedig rendszeresen feljegyzi az otthon mért vérnyomásértékeit.

Nem hagyják annyiban

A Magyar Hypertonia Társaság idén is folytatja a programmal megkezdett munkát, ezúttal további új eszközök bevetésével. Az idei évben különleges hangsúlyt fektet a háziorvosok és kezelőorvosok mellett dolgozó asszisztensek képzésére. Egy 8 állomásos előadássorozat keretében, neves szakemberek segítségével hívják fel az asszisztensek figyelmét a gondozás jelentőségére, valamint a legfontosabb tényezőkre, amelyekre a mindennapi munkájuk során feltétlenül oda kell figyelniük, amikor egy magasvérnyomás-betegségben szenvedő beteggel találkoznak.

Emellett folytatódik a háziorvosok kreditpontos továbbképzése is, és az érintett betegek orvosuktól tanácsadó kézikönyvet is kapnak, mely hasznos tanácsokat ad a magasvérnyomásos-beteg életvitelével kapcsolatban. A programba bevont betegek rendszeres SMS-, e-mail- és levél- értesítő szolgáltatásra is feliratkozhatnak, amely segíti őket a kezelés folytonosságának fenntartásában.

A már jól ismert 06-80/203-523-as, ingyenes tanácsadó vonal tovább él, és idén meg is újul: a korábbi élő kapcsolat mellett kibővített tartalommal várja a magasvérnyomás-betegség iránt érdeklődőket. A vonal 2007. április 2-tól érhető el újra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/magas_vernyomas_2007