Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Szexuálisan vonzza a nőket az izzadt férfi

Nincs is vonzóbb, mint egy izzadt férfi! Legalábbis egy női orr számára – állítják a kaliforniai Berkeley egyetem kutatói, akik egy közelmúltban publikált tanulmányukban a férfiak verejtékszagának a gyengébb nemre gyakorolt hatását ismertették.

A bizarrnak tűnő vizsgálat során olyan illatkeveréket szagoltatták a hölgyekkel, melynek egyik összetevője, az androsztadienon, a férfiak verejtékében is megtalálható. Ez a tesztoszteronszármazék az izzadság mellett a nyálban és az ondóban is megtalálható, és az illata leginkább a pézsmáéra emlékeztet. Az androsztadienonról már tudták, hogy valamiféleképpen befolyásolja a nők hangulatát, fokozza a szexuális vágyat, de a hormonokra gyakorolt közvetlen hatásuk kevéssé volt ismert.

A kérdést vizsgáló kísérlet során a vegyületet közel félszáz 21 év körüli egyetemista lánnyal szagoltatták meg. Kizárólag heteroszexuális nők vehettek részt a kísérletben, amivel a szakemberek az eredmények torzulását kívánták megelőzni. Mindegyikük 20 szippantásnyit szívott be a tesztoszteronszármazékot tartalmazó edényből, majd összehasonlították a nyálukban mért kortizolhormon szintjét a korábban nyugalmi állapotban vett adatokkal. Az eredmények: a kortizolhormon szintje negyed órán belül számottevően megemelkedett, és a következő egy órán belül nem is csökkent.

További jelek is mutatták, hogy a hölgyek nem közömbösek a szóban forgó illatanyaggal szemben. A kísérletben részt vevő nők vérnyomása és pulzusszáma is megemelkedett, mellyel párhuzamosan fokozódó szexuális vágyat tapasztaltak, és a közérzetüket is jobbnak minősítették. Az eredmények ellenőrzése végett a kutatók sütőélesztőt is szagoltattak a tesztalanyokkal. A konyhai alapanyag és az androsztadienon illata ugyan hasonló, de a hatás merőben különböző volt, vagyis az élesztő egyáltalán nem befolyásolta a női nemi vágyat.

Az eredmények ismeretében a kutatók bíznak abban, hogy egyes, alacsony kortizolszinttel járó betegségek esetén a hagyományos, mellékhatásokkal (gyomorfekély, oszteoporózis, elhízás, hangulatzavarok) is járó gyógyszeres kezelés helyett a későbbiekben talán már elegendő lesz egy tesztoszteronszármazékkal töltött tubusba beleszagolni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/izzadtsag