1 kisebb pulyka (kb. 3,5-4 kg)
100 g vaj
1/2 l húsleves
100 g tejszín
só
bors
étkezési keményítő
12 közepes (zsenge) sárgarépa
600 g kelbimbó
600 g zöldbab (fagyasztott)
1/2 l zöldségleves (vagy leves kockából)
50 g vaj
2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
só, bors
egy csipet cukor
Elkészítés:
A konyhakész pulykát kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal, majd a combját és szárnyait konyhai cérnával összekötözzük. A pulykát a mellével lefelé egy sütőlapra helyezzük, megöntözzük a 100 g olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük.
Amikor a pecsenyelé barnulni kezd, hozzáöntünk egy kevés forró vizet, és 1,5 óra alatt folyamatos locsolgatás mellet puhára sütjük. Ekkor megfordítjuk a pulykát, és még 1,5 órán át sütjük. (A sütési idő természetesen függ a pulyka súlyától, kilogrammonként durván egy óra sütési idővel számolhatunk. Próbaként szúrjunk egy vastag tűt a pulyka combjába akkor jó, ha a távozó nedvesség tiszta, átlátszó.) Ha megsült, kivesszük a sütőből a pulykát, és melegen tartjuk.
A pecsenyelét felfőzzük, leszűrjük, felöntjük a húslevessel, és magas hőmérsékleten beforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, majd a hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel csomómentesen elkeverjük, végül fűszerezzük.
Míg a pulyka sül, elkészítjük a zöldségeket. A sárgarépát megkaparjuk (ha zsenge, egy kevés zöldet rajtahagyunk), a babot kiolvasszuk, a kelbimbók külső leveleit leszedjük, a szárát kereszt alakban bevágjuk. A zöldségeket forró sós vízben egymás után félpuhára pároljuk. Tálalás előtt egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beledobjuk a zöldségeket, és készre pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük a sárgarépát egy csipet cukorral is, majd rászórjuk a petrezselymet, és a hússal együtt elrendezzük a zöldségeket az előmelegített tálon. Köretként burgonyakrokettet kínálunk mellé.
További karácsonyi receptek [0]
Elkészítési idő:
Energia (kcal):
Energia (kj):
Forrás:
Tippek:
Tanácsok: