Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Pontyhalászlé



th_halaszle.jpg [1]
halasz1 [1]
Hozzávalók:
1 kg megtisztított, filézett, szeletelt ponty (10 szelet)
400 g halfej és farokrész
200 g ikra (elhagyható)
2 közepes vöröshagyma
1 kanál olaj
2 kis halászlékocka
20 g fűszerpaprika
1 db cseresznyepaprika
kb. 8 g só, vagy "diétás" (nátriumszegény) só

Elkészítés:

A pontyszeleteket besózzuk, majd állni hagyjuk. Az apróra vágott hagymát egy csipet sóval az olajon ha szükséges kis víz hozzáadásával megpároljuk. Ezután a fűszerpaprika felével megszórjuk, 2 liter vízzel felengedjük, beletesszük a halfejeket, a farokrészeket, két szelet pontyot (kb. 200 g), a halászlékockákat és a sót, majd legalább egy órán keresztül lassú tűzön főzzük.

Ha megfőtt, a fejeket és a farokrészek csontjait (uszonyt) kidobjuk és a szelet halakat, a farokrészekről lefőtt húst, meg hagymát a lével együtt átpasszírozzuk. Az így kapott sűrítményt egy másik, nagyobb fazékba rakjuk, óvatosan beletesszük az előkészített, megmaradt halszeleteket, a cseresznyepaprikát, az elfőtt víz mennyiséget pótoljuk, a tetejére pedig rászórjuk a maradék fűszerpaprikát. Lassan, a forrástól számítva még kb. tíz percig főzzük, amíg a halszeletek meg nem puhulnak. Közben az ikrát külön enyhén sós vízben megfőzzük.

Melegen, egytálételként tálaljuk, az ikrát külön tányérban adjuk mellé.


Elkészítési idő:

Energia (kcal):

Energia (kj):

Forrás:
Dr. Szikszai Mária
Tippek:

Tanácsok:

Fekély- és epebetegek számára jellemző összetétele miatt (hagyma, bőséges fűszerpaprika) a halászlé panaszt okozhat, fogyasztását nem javasoljuk.

 

Szív- és érbetegség, cukorbetegség vagy fogyókúra esetén a halalaplevet zsírozzuk le, és csak sovány halat használjunk fel, vagy a zsíros részeket távolítsuk el.

 

A hal jelentős, a lé bizonytalan foszfortartalma miatt krónikus veseelégtelenségben szenvedők számára nem javasoljuk a halászlé fogyasztását.

 

További karácsonyi receptek [1]




A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/themes-inter/rec/halaszle1.htm