Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Fogyaszthatnak-e mézet a cukorbetegek?

A karácsonyi asztal elképzelhetetlen a puha mézeskalács vagy az omlós és illatos mézespuszedli nélkül. Vajon a cukorbetegek és inzulinrezisztensek is fogyaszthatnak ezekből a klasszikus karácsonyi finomságokból?

Mézet? Csak mértékkel! Amikor megfázunk és köhögés kínoz bennünket, nincs is jobb egy bögre meleg teánál, ami nem csak testünket melengeti meg, de jótékony hatással van a légutak egészségére is. A méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása évszázadok óta ismert és tudományosan is igazolt, terápiás alkalmazásának lehetőségei közül a mézes sebkezelés a cukorbetegek számára is elérhető, természetes és hatékony gyógymód.

–A méz kiváló energiaforrás, vitamin-, ásványi anyag- és gazdag antioxidáns tartalma miatt pedig méltán nevezhetnénk szuperélelmiszernek is. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy meglehetősen nagy mennyiségben kellene fogyasztanunk belőle a pozitív hatások eléréséhez. A méz számtalan pozitív egészségügyi előnye mellett rendkívül ízletes édesítőszer, közkedvelt összetevője az ünnepi fogásoknak. Ugyanakkor magas szénhidráttartalma és vércukoremelő hatása miatt a cukorbetegek esetében kerülendő alapanyag – hívja fel az érintettek figyelmét Imre Noémi. Egy jól kontrollált vércukorértékekkel rendelkező diabéteszes esetében nem kell tiltólistára tenni a mézet. Alkalomszerűen, az előírt egyéni szénhidrát- és kalóriabeviteli célokhoz igazítva, mértékkel fogyasztható számukra is. Egy evőkanál méz (30 g) kb. 24 g szénhidrátot tartalmaz, és közel 100 kcal-t ad hozzá az étrendünkhöz. Figyelembe kell venni azt is, hogy a méz 70 %-ban egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, azaz gyorsan megemeli a vércukorszintet. Glikémiás indexe – a fajtától függően – 55-60 közötti, vagyis valamelyest alacsonyabb, mint a cukoré, vércukoremelő hatása azonban így is jelentősnek mondható. Ha gondosan állítjuk össze az alapanyagokat, például magas rost- és fehérjetartalmú ételekkel kombináljuk, akkor lassíthatjuk felszívódását – tanácsolja a szakember. A mézzel kapcsolatban fontos megemlíteni azt is, hogy fruktózszegény étrendben nem fogyasztható, valamint a gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzdők esetében sem árt az óvatosság, mert magas hangyasav-tartalma ingerelheti a gyomor nyálkahártyáját. Mire cseréljük le a mézet? Mivel a hagyományos ünnepi fogások cukrot és mézet is tartalmazhatnak, ezért azt javaslom a cukorbetegeknek, hogy energiamentes édesítőszereket (pl. eritritet) használjanak inkább, amelyek kevésbé vagy nem emelik a vércukorszintjüket. Rossz hír, hogy nemcsak a méz és a kristálycukor, hanem a cukor egészségesebb alternatívájaként hirdetett, rendkívül népszerű, egzotikus hangzású termékek (nádcukor, kókuszvirág cukor, almacukor, növényi szirupok) sem megfelelőek a cukorbetegek vagy inzulinrezisztensek számára. Ezek bár több ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak a finomított cukorhoz képest, ám magas szénhidráttartalommal bírnak, ami a vércukor- és inzulinszintet is negatívan befolyásolja. Végül a méz kapcsán meg kell említeni, hogy az üzletekben elérhetők speciális mézpótló készítmények is, amelyek sütéshez, főzéshez, valamint italok ízesítéséhez egyaránt használhatók, és ízükben, állagukban is hasonlóak a mézhez. Ezek a csökkentett szénhidráttartalmú, élelmi rostban gazdag termékek olyan édesítőszereket tartalmaznak, amelyeket a cukorbetegek is fogyaszthatnak, mértékkel.

–A cukorpótlók segítségével a cukorbetegek is élvezhetik az édes ízt, fogyasztásuk azonban a változatos szénhidráttudatos étkezés részeként, körültekintően ajánlott. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a napi szénhidrát- és kalóriamennyiségbe mindenképpen be kell ezeket is kalkulálnunk! – figyelmeztet Imre Noémi, a Cukorbetegközpont dietetikusa.
Cukormentes mézeskalács recept:

Hozzávalók:

● 150 g búzafinomliszt
● 150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
● 250 g datolyapüré (150 g magozott, cukrozatlan datolya meleg vízbe áztatva, tejföl sűrűségűre turmixolva)
● 50 g olvasztott vaj
● 1 db tojás
● 3 púpozott evőkanál mogyoróvaj
● 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
● 1 teáskanál szódabikarbóna
● 1 csipet só

Elkészítés:

1.Keverje össze a liszteket a szódabikarbónával, a fűszerkeverékkel és a sóval!
2. Adja hozzá az olvasztott vajat, a datolyapürét, a mogyoróvajat és a tojást!
3. Gyúrja egynemű masszává!
4. A tésztát lisztezett felületen nyújtsa fél centiméter vastagságúra, és szaggassa ki a karácsonyi formákkal!
Helyezze sütőpapírral bélelt tepsibe a kiszaggatott formákat, majd tegye170°C-ra előmelegített sütőbe 10-12 percre!

A dietetikus tippje:

A datolya azért jobb választás, mint a kristálycukor vagy a méz, mert magas rosttartalmával és fehérjetartalmával lassítja a benne található egyszerű cukrok vércukoremelő hatását. Emellett vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, színével, állagával és ízével pedig még különlegesebbá teszi a süteményt!

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/ehet-e-mezet-aki-cukorbeteg