Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Gyakran horkol? Lehet, hogy reflux van a háttérben

Kevesen tudják, hogy reflux nem csupán gyomorégést okozhat, de oka lehet a mikroébredéseknek, a horkolásnak, sőt, akár az éjszakai légzési zavarral járó alvási apnoénak is.

A savas visszafolyás megzavarja az alvást Az alvás – bár egészséges esetben minden nehézség nélkül zajlik – összetett folyamat, amely alatt az ébrenléthez képest másféle agyi tevékenység történik. Az alvás megfelelő időtartama, felépítettsége biztosítja többek közt a nappali teljesítményt, koncentrációképességet és kiegyensúlyozott érzelmi életet. Az éjszaka folyamán alvásunk mélysége ciklikusan változik, a különböző alvásstádiumok – mélyülő, majd ismét felületesebbé váló periódusok, illetve az ún. REM alvás (gyors szemmozgásokkal jellemzett alvásszakasz) - meghatározott sorrendben követik egymást. Az alvásstádiumok elrendeződése, megfelelő időtartama és aránya nemcsak memóriánk, hanem mindennapi hangulatunk, jó közérzetünk és intellektuális működésünk meghatározója is. Az alvás alatt természetesen eltérő módon reagálunk a külső vagy belső (szervezetből érkező) ingerekre. Igaz ez az alvás alatti légzésre is, amelyet összetett idegrendszeri szabályozás vezérel. Alvás során a légzésszabályozás lassabban tud reagálni a változásokra, amelyek közül az egyik igen gyakori jelenség a reflux. Ez gyakorlatig az a folyamat, amikor a savas gyomortartalom visszafelé áramlik. Valójában ez egy légutakat érintő irritáció, ami miatt alvás közben (ugyanúgy, ahogyan ébrenlét során) reflexszerűen megjelenik a köhögés. Éjjel azonban ezt ún. mikroébredések előzik meg, amelyek rövid ideig tartó, csak az agyi elektromos tevékenység vizsgálata során regisztrálható kis ébredések. Ha pedig az ismétlődő savas regurgitáció és köhögés gyakori mikroébredésekhez vezet, nem alakul ki megfelelő mennyiségű mélyalvás, ami napközbeni fáradtsághoz, álmossághoz vezet. A reflux és az alvási apnoé összefüggései kétirányúak Az alvás alatti légzéskimaradás és savas regurgitáció között egyértelmű és kétirányú összefüggés mutatható ki. Az alvási apnoe során az egyre fokozódó negatív mellkasi nyomás elősegíti, hogy a gyomortartalom pulzálva visszajusson a nyelőcsőbe. Ha ez hosszú időn keresztül előfordul, kialakul a GERD, vagyis a reflux. Az éjszakai reflux tünetekhez később sokféle nappali probléma is társulhat, például:
• gyomorégés,
• puffadás,
• köhögés,
• rekedtség,
• asztmás panaszok,
• ritkábban bár, de szívtáji, úgynevezett anginás panaszok hátterében is állhat reflux.

Ugyanakkor az éjszakai panaszok nyilvánvalóan a nappalokra is kihatnak, hiszen ha valaki hosszabb ideje rosszul, nem jó minőségben alszik, akár még 8 órányi alvásidő után is érezheti magát napközben fáradtnak, dekoncentráltnak, levertnek, kimerültnek. - A reflux és az alvászavarok közötti szoros összefüggés és egymást kölcsönösen erősítő hatás miatt fontos lenne, hogy a gasztroenterológiai kivizsgálás mellett szomnológiai konzultáció és szükség esetén akár alváslaborban történő alvásvizsgálat is történjen. A sikeres terápia ugyanis csak a pontos, korrekt diagnózisra épülhet, melynek alapján hatékony oki kezelést lehet végezni és akár mindkét végéről megfogni a problémát. Hiszen a megfelelő alvás nemcsak napközbeni teljesítőképességünk, de egészségünk kulcsa is – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ alváslaboratóriumának vezető szomnológusa, neurológus főorvos.

 A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/horkol-reflux-a-hatterben