Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Petefészek csavarodás: ezekre a tünetekre kell figyelni!

A petefészek csavarodás ritka, viszont igen veszélyes állapot, mely gyors diagnózist és mielőbbi terápiát igényel. Hogy mi minden okozhatja a problémát, milyen tünetek jelzik, illetve mit lehet tenni a gond megszüntetése érdekében, azt dr. Józan Gyöngyitől, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebészétől tudtuk meg.

A petefészek

A kicsi, ovális alakú petefészkek (ovarium) a női reproduktív szervek részét képezik, melyek a méh két oldalán helyezkednek el. A petefészkeket a medence izmai és szalagjai tartják a helyükön, és a méhhel a petevezetékek kötik össze. A petefészkeket szalagok rögzítik a méh falához és a petevezetőkhöz. A petefészkek a petesejteket termelik és tárolják, valamint fontos hormonokat termelnek, melyekkel szabályozzák a menstruációs ciklust és a terhességet.

Röviden a petefészek csavarodásról

A petefészek csavarodás az az állapot, amikor a petefészek (ritkábban a petevezeték) a saját tengelye körül megcsavarodik, vagy amikor a környező lágyrészekre felcsavarodik, melyek normális esetben a helyén tartanák a szervet. Ez károsítja a petefészek vérellátását, ami szervkárosodást, meddőséget, akár nekrózist (szövet elhalás) is eredményezhet, ha nem kezelik idejében. A probléma általában csupán az egyik oldalon fordul elő, nagyon ritka, amikor mindkét oldalon alakul ki. Oka legtöbbször petefészek nagyobb ciszta, hormonkezelés, anatómiai elváltozások, daganatok (ezek okozzák az érett nők petefészek csavarodások 50-60% -át), PCOS, terhesség. Leggyakrabban a fogamzókorú nőket veszélyezteti a probléma, ám néha előfordulhat gyermekeknél is.

A petefészek csavarodás tünetei

A tünetek legtöbbször hirtelen jelentkeznek, ám előfordulhat, hogy fokozatosan súlyosbodnak.


- Alhasi fájdalom, görcs
- Kemény tapintású has
- Deréktáji fájdalom
- Puffadás
- Hányinger, hányás A diagnózis felállítása

Amennyiben valaki éles, hirtelen jelentkező fájdalmat tapasztal, esetleg a fájdalom nem múlik, úgy mindenképp orvoshoz szükséges fordulni. A tüneteket több minden is okozhatja (pl. vakbélgyulladás, tályog, méhen kívüli terhesség, melyek szintén igen veszélyes állapotok) ezért fontos a differenciáldiagnózis!

 

A tünetek elmondása és a fizikai vizsgálat során már fel kell, hogy merüljön az orvosban a petefészek csavarodás esélye, ezért transzvaginális, esetleg hasi ultrahangos vizsgálatot szükséges végezni, melynek során megállapítható a probléma. Nagy segítséget jelent a (color) doppler ultrahangos vizsgálat is, mellyel a véráramlás figyelhető meg- mondja dr. Józan Gyöngyi, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-sebésze.

A petefészek csavarodás kezelése műtéti

Amennyiben bebizonyosodik a petefészek csavarodás, úgy a terápia minden esetben műtéti (laparoszkópia, ritkábban laparotomia). A beavatkozás során a csavarodást megszüntetik, az orvos lényegében visszacsavarja a felcsavarodott petefészket. A műtét célja a véráramlás helyreállítása. Amennyiben ciszta, daganat is fellelhető, úgy azok eltávolítása indokolt. Ha túl későn kerül orvoshoz az illető, akkor nagy az esélye, hogy a petefészek elhalt- ilyenkor sajnos el kell távolítani a hozzá tartozó petevezetővel együtt.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/petefeszek-csavarodas-ezekre-a-tunetekre-kell-figyelni