Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Hogyan óvjuk szemünket a nyaralás alatt?

A nyári hónapokban nem csak a bőrünket, hanem a szemünket is óvnunk kell a káros napsugaraktól. De a UV ártalmai mellett a nyaralás ideje alatt még számos olyan helyzetre érdemes felkészülnünk, ami a szemünk egészségét veszélyezteti.

A nyaralás veszélyei

A nyaralás legtöbbször meleg klímájú, tenger közeli vagy tengermelléki területeken történik. Ezeken a területeken a biológiai folyamatok a meleg miatt felgyorsulnak, ráadásul a tengervíz kifejezetten sok bomló biológiai anyagot, baktériumot és más egysejtűt tartalmaz, melyek a különféle sérülésekbe, így a szembe bejutva is a szokásosnál gyorsabb és súlyosabb lefolyású fertőzéseket eredményezhetnek. Éppen ezért az első tanács az, hogy a nyaralás során a meleg, párás környezetben szerzett, látszólag banális szem és szemkörnyéki sérülések esetén is fokozott gondossággal járjunk el. Ha az állapot igényli, a helyi szemorvoshoz és ne az általános orvoshoz, vagy a velünk utazókhoz forduljunk! Éppen ezért természetesen megfelelő utasbiztosítással is rendelkeznünk kell. A tengervízben szerzett sérülések a szem és a test más területén is különösen nagy mértékben vannak kitéve olyan kórokozók által okozott fertőzéseknek, melyekkel idehaza nem találkozunk- éppen ezért a magyarországi tapasztalatra a tengerparton ne hagyatkozzunk!

Az ultraibolya (UV) sugárzás és a szem

A nyaralás során természetesen előnyben részesítjük az erősen napos, kellemes környezetet. Ez a bőrön, illetve a szemkörnyéki bőrön (szemhéjakon), a kötőhártyán, valamint az átlátszó szaruhártya felszínén okozhat problémát. A napfényben jelen levő nagy energiájú UV sugárzás egy része a fenti szövetekben elnyelődve gyulladást hoz létre, ami ha tartós és ismétlődik, különféle daganatok kialakulásához is vezethet. A daganatok a szem környékén, az arcon, a fejtetőn nagyon gyakoriak, hiszen ezek azok a területek, melyeket leginkább ér a napfény.

 

A szemet érő UV sugárzás rövid távon kötőhártyagyulladás-szerű, a szem kinyitásának nehezítettségével, szúró fájdalommal járó felszínes szaruhártya gyulladást okoz. Ez egyébként védőszemüveg mellőzése esetén magashegyi síelésnél is kialakul, hiszen nagyobb tengerszint feletti magasságban az ultraibolya sugárzás sokkal nagyobb, mint az alacsonyabb magasságokban. Ilyen esetben a szemet pihentetni kell, kerülni kell az újabb napfénykitettséget, esetleg nedvesítő szemcseppet vagy szemkenőcsöt használhatunk körülbelül egy napra, ami alatt a panaszok önmaguktól is rendeződnek.

 

A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy a legfontosabb tanács ebben a tekintetben is az, hogy a nagy napfény kitettségű területeken mindenképpen hitelesített UV-szűrővel ellátott, kellően nagy méretű napszemüveget kell viselnünk, a test többi részt pedig megfelelő fényvédő faktorú kenőcscsel rendszeresen be kell kennünk.

A napfény hosszútávú hatásai

A fentieken túlmenően a tartós UV fény további jelentős szemészeti kockázatokat rejt: a leggyakoribb probléma a szemlencse károsodása a szem belsejébe bejutó fény oxidatív stressz hatása miatt, valamint az ideghártyán (retina) az éleslátás helyének a károsodása. Ez utóbbi az úgynevezett makula degeneráció kialakulását segítheti elő. A megfelelő UV-szűrővel ellátott napszemüveg viselése tehát kiemelkedő jelentőségű.

Tartós szemcseppentés a nyaralás alatt

A zöldhályogos (glaukómás) betegek jelentős részének tartósan kell szemcseppet cseppenteni azért, hogy szemnyomás alacsony legyen és így állapot ne romoljon. Nagyon fontos annak megértése, hogy ha a zöldhályogos beteg szabadságra megy, attól még a betegsége vele marad, az nem megy szabadságra. Éppen ezért a szemcseppentést az előírt módon a szabadság alatt is alkalmazni kell, még akkor is, ha ezen időszak alatt az életvitel eltér a megszokottól! Az elvitt szemcsepp mennyiségnek elegendőnek kell lennie a szabadság időtartamára, nem fogyhat ki belőle a beteg, hiszen a megfelelő cseppet külföldön beszerezni nagyon nehézkes.

 

Fontos továbbá, hogy a szemcseppet ne hagyjuk felforrósodni (például egy gépjárműben), hanem szobahőmérsékleten tároljuk. A mintegy két-három hetes szabadság ideje alatt a szobahőmérsékleten tárolt szemcsepp, melyet éppen használunk, nem fog károsodni. Nem szükséges feltétlenül hűtőszekrényben, illetve hűtőtáskában tartani ilyen rövid időszakra.

 

A nemzetközi szakirodalomban jól ismert az úgynevezett drug holiday (gyógyszerhasználat alóli szabadságra menetel), melynek során az életmód átmeneti megváltozása alatt a beteg szinte eldobja a gyógyszereit és boldogan élvezi szabadságát. Ne feledjük azonban, hogy a kezeletlen zöldhályog már ennyi idő alatt is jelentősen romolhat!

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/hogyan-ovjuk-szemunket-a-nyaralas-alatt