Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Meddig tart a középfülgyulladás?

Középfülgyulladás általában felső légúti fertőzések, megfázások után alakul ki. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a betegség tünetei elmúlhatnak néhány nap alatt, ám sok esetben visszatérő vagy elhúzódó panaszokat okoz. Az, hogy a középfülgyulladás meddig tart, függ a betegség típusától és attól, hogy a kiváltó okot sikerült-e megtalálni és kezelni.

A középfülgyulladás típusai

A betegség lehet akut, vagyis gyorsan kialakuló és rövid lefolyású, illetve krónikus, tehát hosszan elhúzódó, nehezen gyógyuló és gyakran kiújuló. Mind az akut, mind pedig a krónikus forma két fő csoportra osztható: hurutos és gennyes középfülgyulladásra. A betegség típusa tehát meghatározza, hogy a középfülgyulladás meddig tart. Az egyes formák között nincs mindig éles határ, gyakran egymásba átalakuló kórképek.

Típustól függően a tünetek eltérhetnek

A hurutos akut középfülgyulladás kezdetben általában nem okoz jellegzetes tüneteket, halláscsökkenés, fülpattogás jelentkezhet, felismerésére gyakran már csak a krónikus szakaszban kerül sor.

 

Az akut gennyes középfülgyulladásra ezzel szemben az erős fülfájdalom hívja fel a figyelmet, amihez láz is társulhat. A tünetek rendszerint néhány nap alatt megszűnnek, amikor a genny a dobhártyán keresztül a hallójárat felé utat tör. Ezt követően néhány napon, egy héten belül megszűnik a fülfolyás is, a beteg meggyógyul, a hallás is rendeződik. Szövődményként a környező üreges csont gyulladása előfordulhat, ezért ismét orvoshoz kell fordulni, ha a tünetek felerősödnek, a beteg állapota romlik.

 

A krónikus középfülgyulladás is lehet hurutos vagy gennyes. Jellemzője, hogy legalább 6 héten át fennáll. Többnyire jellegzetes tünetek nélkül alakul ki, gyakran csak váladékozás, következményként megjelenő halláscsökkenés hívja fel rá a figyelmet.

A kiváltó ok kezelésétől függ, hogy a középfülgyulladás meddig tart

Középfülgyulladás esetén a kiváltó okot kell megtalálni és kezelni ahhoz, hogy a terápia eredményes legyen, az akut tünetek megszűnjenek, a betegség ne térjen vissza, hogy elkerüljük a krónikus panaszok megjelenését – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.

- A középfülgyulladás lehet bakteriális vagy vírusos eredetű. Az első esetben antibiotikumra is szükség lehet, a második esetben azonban csak akkor, ha következményes bakteriális felülfertőzés alakul ki.
- Kialakulhat nátha szövődményeként, mert a kórokozók a középfülben található dobüreget az orrgaratüreggel összekötő fülkürtön keresztül a középfülbe is átjuthatnak.
- Náthás, orrdugulással járó betegség – légúti fertőzés vagy akár allergia - esetén gyakran jelentkezik fülkürthurut, a fülkürt nem tud megfelelően szellőzni, ami középfülgyulladáshoz vezethet.
- Visszatérő panaszok esetén ki kell zárni az orrpolip, orrsövényferdülés vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás lehetőségét is.
- Fokozott a hajlam középfülgyulladásra gyermekkorban orrmandula megnagyobbodás következtében kialakult fülkürt működési zavar miatt.
- Meglévő krónikus alapbetegség, pl. diabétesz esetén is magasabb lehet a középfülgyulladás előfordulásának rizikója.

A középfülgyulladás okainak feltárása során első lépés a fül-orr-gégészeti vizsgálat, az orrüregek endoszkópos áttekintésével, szükség esetén CT vizsgálattal, dobüregi nyomásméréssel (tympanometria). Sor kerülhet allergiateszt elvégzésére is, illetve hallásvizsgálatra is. Gyermekkori savós középfülgyulladás esetén, ha azt a megnagyobbodott orrmandula okozza, akkor felmerül a tejallergia lehetősége is. Középfülgyulladás esetén tehát, különösen visszatérő panaszok kapcsán ne elégedjünk meg a tüneti terápiával – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Monika. Teljeskörű, alapos kivizsgálással a kiváltó okot kell megkeresni és kezelni ahhoz, hogy a panaszaink megszűnjenek.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/meddig-tart-a-kozepfulgyulladas