Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Új endoszkópos berendezések segítik az ellátást Hódmezővásárhelyen

A terápiás és diagnosztikai eljárások során egyaránt alkalmazható új endoszkópos berendezések érkeztek a hódmezővásárhelyi kórházba.

Kallai Árpád főigazgató közölte: a beszerzett új endoszkópos, azaz a test belső üregeit vizsgáló eszközök a gasztroenterológiai diagnosztikát segítik. Az emésztőrendszer vizsgálatával foglalkozó belgyógyászati szakterület a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és a vastagbél, illetve a máj, a hasnyálmirigy, az epe és az epevezeték betegségeit kezeli és gyógyítja, amelyben komoly segítséget nyújt az új gasztroszkóp, amely a száj, valamint az új kolonoszkópok, amelyek a végbél nyílásán bevezetett, kamerával felszerelt műszerekkel teszik láthatóvá az emésztő rendszer egyes képleteit, segítve az orvosokat a diagnózis megállapításában. Az eszközökkel terápiás eljárásokat is végezhetnek.

A nagy értékű komplett rendszer központi vezérlő egységből, fényforrásból, monitorból, videó gasztro- és kolonoszkópokból áll, segítő egységekkel együtt.

Az új berendezéseket a hódmezővásárhelyi kórház új belgyógyászati osztályán használják majd, melyet uniós támogatással alakítottak ki, miután két, egyenként több mint ezer négyzetméteres szinttel bővítették az intézmény szakrendelőjének épületét.

A kórházat a szatmárnémeti Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesülettel közösen elnyert, román-magyar Interreg pályázatnak köszönhetően fejlesztik.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/uj-endoszkppos-eszkozok-hodmezovasarhelyen