Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Hogyan ne fáradjunk bele a demens vagy Alzheimer kóros beteg ápolásába?

Ön mit tesz ma azért, hogy 5-10 év múlva is képes legyen az Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő szerettéről gondoskodni?


Mi magunk vagyunk a legfontosabbak a demenciával élő szerettük életében, a mi gondoskodásunkra, támogatásunkra van a legnagyobb szüksége. És a jövőben ez még fokozottabban lesz igaz, nem rokkanhatunk bele tehát a gondoskodásba.

Épp ezért, a szerettünk érdekében is el kell gondolkodnunk arról hogy milyen személyes gondoskodás lesz fenntartható hosszú távon. Hiszen azt szeretnénk, ha öt vagy tíz év múlva is meglenne az egészségünk, a lelki épségünk és a hozzáállásunk ahhoz, hogy jó színvonalon támogassuk a hozzátartozónkat.

Érdemes megfontolni az alábbi tanácsokat:

Ez alatt az idő alatt igyekezzünk sok pozitív élményt szerezni, ez ugyanis befektetés is a saját magunk és szerettünk jövőjébe. Amikor visszatérünk a gondoskodáshoz, meglátjuk majd, hogy sokkal könnyebben tudjuk venni az akadályokat.

- Folyamatos tanulás – aki már gondoskodott Alzhemier-kórral élőről, jól tudja, hogy a a hagyományos értelemben vett sikerből kevés jut ezen az úton, hiszen a demenciaellátás idővel egye komplexebbé válik. Ám ha a sikert abban mérjük, hogy mennyi új ismerettel és tapasztalattal bővülünk, az sokkal inkább a saját növekedésükhöz vezet.

- Értékeljük pozitívan az összes olyan alkalmat, amikor megkérdezzük magunktól például, hogy „miért olyan nyugtalan Anya a vacsora előtt?” Ezek a kérdésfeltevések ugyanis mindig közelebb visznek egy válaszhoz, egy megoldáshoz, egy megértéshez.

Vigyázzunk magunkra is!

A gondoskodásban tartott szünetek és a tanulás, mint motiváció egyaránt hatékonyak abban, hogy fenntarthatóbbá tegyük a gondoskodást. Ha ezeket kiegészítjük az olyan jó szokásokkal, mint a rendszeres egészséges étkezés, a stressz szintjének csökkentése, a megfelelő mennyiségű alvás, valamint a testmozgás, akkor jó úton járunk ahhoz, hogy a magunkba és szerettünkbe tett befektetés évek múlva is megtérüljön.

Sokat segíthet az Alzheimer-kórra és más, demenciát okozó betegségekre specializálódott www.felejtek.hu [1] azoknak, akik érintett családtagjukat gondozzák.

Nemcsak ezekről a betegségekről tudhatnak meg minden fontosat, hanem számos hasznos ápolási tanácsot gyűjtöttek össze a betegek hozzátartozói számára is. Ötleteket kaphatnak napi gondozás során felmerülő problémákhoz, például ahhoz, hogyan javítható a memória, milyen játékokkal, gyakorlatokkal lehet a lehető legtovább karbantartani.

Nagyon fontos az is, hogy a felejtek.hu portálon keresztül sorstársakkal is megoszthatja a tapasztalatait és szakemberektől is kérhet segítséget, nemcsak orvosi, hanem szükség esetén jogi, esetleg társadalombiztosítási ügyekben is.

 

Szponzorált tartalom



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/demencia-gondoskodas