Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Nátha, influenza vagy téli allergia?

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Ebben az időszakban sokan szenvednek torokfájástól, tüsszögéstől vagy épp láztól. A tünetek hátterében több betegség is állhat, ezek jellegzetes tüneteit és a köztük lévő különbségeket gyűjtöttük össze dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosának segítségével.



A náthával járó felsőlégúti hurut lassan kényszerít ágyba

A náthás tünetek nem hirtelen jelentkeznek, napról napra egyre rosszabbul érezzük magunkat. Tegnapelőtt még csak fáradtabbak voltunk, tegnap még csak a torkunk fájt, ma már tüsszögés , orrfolyás, orrdugulás és egy kis hőemelkedés is van – ez a náthás hurut kialakulásának jellegzetes menete. A magas – 38 fok feletti - láz nem jellemző, sem az izomfájdalmak. A fejfájás inkább csak enyhe, ellenben erős tipikus náthás tünetek: orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, enyhe köhögés jelentkeznek.

Hogyan kezelhető?

A nátha, torokfájás jellemzően 7-10 nap alatt gyógyul, ezalatt célszerű pihenni, sok folyadékot inni, a tüneteket gyógyszerek – torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító és orrspray - segítségével csillapítani.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az influenza hirtelen dönti le a lábáról

Ha reggel arra ébredt, hogy fájnak az ízületei, a feje hasogat és gyengének érzi magát, akkor a hirtelen jött tünetek hátterében influenza állhat. Az is lehet, hogy munkába indult, de délutánra már alig álla a lábán, szokatlanul fáradtnak és rendkívül gyengének érzi magát. Az influenzára jellemző még a több napig tartó magas láz, hidegrázás, torokfájás és erős köhögés is. Náthás tünetek – orrfolyás, tüsszögés - kevésbé intenzíven jelentkeznek. Társulhat mellé viszont hányinger, hányás és hasmenés is.

Hogyan kezelhető?

Az influenzát vírus okozza, így antibiotikum ellene hatástalan. Segíthet viszont a sok pihenés, bőséges folyadékfogyasztás és a tüneti kezelés, szükség esetén lázcsillapítás. Az ágynyugalom az influenza szövődménymentes gyógyulását segíti, pihenjünk, amennyit tudunk.

A téli allergiák hónapokig tartanak

Ha semmilyen egyéb, légúti betegségre utaló tünetünk - fáradtság, láz, rossz közérzet – nincs, de hosszabb ideje mégis köhögés, orrdugulás, orrfolyás jelentkezik, akkor érdemes gondolni a lakáson belüli allergia lehetőségére is. A téli allergiák tünetei ezekben a hónapokban erősödnek, okozói a háziporatka és a penészgomba mellett a háziállat allergia is lehet.

Hogyan kezelhető?

A légúti allergiák esetén amennyiben lehetséges, a kiváltó allergén megszüntetése tünetmentességet hozhat, tüneti kezelésként – antihisztamin gyógyszereket és szteroid orrsprayt – , vagy allergén immunterápiát lehet alkalmazni. Utóbbi jellegzetessége, hogy minimum három éven át tartó kezelést követően hosszabb időre megszünteti az allergiás panaszokat, s emellett csökkenti az allergia gyakori szövődményeként jelentkező asztma kialakulását is. Allergia esetén azonban mindenképp forduljunk orvoshoz, a tünetek maguktól nem fognak megszűnni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/natha-influenza-teliallergia