Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Évente 60 ezer ember életét mentheti meg itthon az új transzlációsmedicina-modell alkalmazása

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A Szegedi Tudományegyetemről induló új transzlációsmedicina-modell az egészségügyre, az új tudományos eredmények hasznosítására, ezek közérthető összefoglalására, valamint az összes résztvevővel történő kommunikációra fókuszál. Az elmúlt évek eredményeiről szóló cikket az orvostudomány legkiemelkedőbb folyóirata, a Nature Medicine közölte.



A PubMed adatai szerint évente 1,4 millió publikáció jelenik meg a szakmai lapokban, ez a tudás azonban nem kerül azonnal vissza a gyakorlatba, tehát nem hasznosul. Magyarországon például 2016-ban 126 ezer ember halt meg, de közel 60 ezer ember élete megmenthető lett volna, ha az addig rendelkezésre álló összes tudományos információ és módszer visszakerült volna a betegekhez.

„A 21. század fő kihívásai közé tartozik a transzlációs orvostudomány. Fejlesztése elengedhetetlen a tudományos eredmények közösségi hasznosításához” – olvasható a Nature Medicine folyóiratban megjelent cikkben. A Hegyi Péter, Erőss Bálint, Izbéki Ferenc, Párniczky Andrea és Szentesi Andrea által jegyzett tanulmány szerzői közül négy az SZTE egykori, illetve mai polgára.

A Szegedi Tudományegyetemről induló új TM-modell az egészségügyre, az új tudományos eredmények megszerzésére, az eredmények érthető és könnyen értelmezhető összefoglalására, valamint az összes résztvevővel történő kommunikációra fókuszál. A közlemény több oldalról is bizonyítja, hogy a tudományos aktivitás egészségügyi ellátásba történő beépítése nélkülözhetetlen a jó minőségű és költséghatékony betegellátáshoz.

 

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Szegedi Tudományegyetem irányításával a „LIVE LONGER – Modern orvostudományi diagnosztikus eljárások és terápiák fejlesztése transzlációs megközelítésben: a laboratóriumtól a betegágyig” elnevezésű projekt 2017 és 2020 között valósult meg. Az SZTE aktívan részt vett a „STAY ALIVE – Transzlációs medicina a jobb minőségű betegellátásért” projektben. E két pályázat lényege is a magyarországi transzlációs medicina bevezetése volt. Hatásukra a modell egyes részeit már három hazai egyetem – az SZTE, a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem –, illetve két kórház – a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, valamint a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház – is használja.

„A médiának óriási szerepe van abban, hogy a hiteles tudományos információt közérthetővé tegye, emellett elengedhetetlen a lakosság egészségügyi képzése és a tudományos ismeretterjesztés javítása” – hangsúlyozta Prof. Dr. Hegyi Péter, az SZTE, a PTE és az SE kötelékében is dolgozó kutatóorvos. „Az orvosképzésbe be kell építeni a tudomány alkalmazásának szemléletét. A szakképzésben el kellene jutni oda, hogy a tudomány szerepe is kiemelt legyen, tiszteletben tartva a betegágy melletti gyakorlat fontosságát. Tehát az egészségügyben paradigmaváltásra van szükség.”

A TM-ciklus kiépítése Budapesten is elkezdődik, a modell iránt az Amerikai Egyesült Államok is érdeklődik.

A témáról további részletek az SZTE hírportálján olvashatók.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/transzlacios_medicina