Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://vital.hu)

Ezekre figyelj, ha most kezded az edzést!

 Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Noha a nyár már javában tombol, az edzéseket még nem késő elkezdeni.  A biztos siker érdekében a rendszeres testmozgás mellett nem árt a tápanyagbevitelre is odafigyelni.



Teljesen mindegy, hogy valaki erősítő vagy feszesítő edzésbe kezd, az izomláz az egyik legkellemetlenebb „mellékhatás”. De mit lehet tudni róla és mitől alakul ki pontosan? Noha számos kutatást végeztek a témában, a pontos okok máig tisztázatlanok. Maga a láz kifejezés az izomzat gyulladásos állapotára utal, bár az angol irodalom nem használja ezt a terminológiát, ők inkább az izommerevséget, sérülékenységet helyezik előtérbe, késleltetett izomérzékenységként is szokták emlegetni.

A tünetek általában fél-egy nappal a fokozott terhelést követően jelentkeznek, ekkor az izmok nemcsak fájdalmassá válnak, de be is duzzadnak, mozgástartományuk beszűkül, majd két-három nap múlva szinte észrevétlenül megszűnnek a panaszok.

 

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A történésekért több tényező együttesen felelős, melyek között megemlíthető a rossz vérellátottság, az oxigénhiány, a tápanyagok hiánya, az anyagcseretermékek felszaporodása, és ennek következtében kialakult savas környezet, valamint a mikroszkopikus sérülések létrejötte. De vajon érdemes tovább edzeni izomlázzal? Szakértők ilyenkor a lassan megkezdett, nyújtó tornagyakorlatokat vagy az úszást ajánlják.

Miért fontos a fehérjefogyasztás?

Az élő sejtek legfontosabb alkotórészei a fehérjék, ezért ezeknek a táplálékok között is különleges szerepük van. Funkciójuk rendkívül sokrétű: többek között az izmok, a kötőszövetek, az inak, a csontok, a haj és a szőr szerkezeti elemei (például kreatin, kollagén, elasztin), a hormonok és az enzimek alkotórészei, szerepük van az immunrendszer felépítésében, valamint a különböző transzportfolyamatokban is. Emellett biztosítják a folyadék- és sav-bázis egyensúlyt, fenntartják az érrendszer rugalmasságát.

De mennyit érdemes belőle fogyasztani? „A napi fehérjeszükséglet testsúly kilogrammonként 1-2 gramm között változik, ám ezt számos körülmény befolyásolja. Nagyobb mennyiségre van szükségük a kisgyermekeknek, a serdülő fiataloknak, a nehéz fizikai munkát végzőknek, a sportolóknak, a legyengült lábadozó betegeknek, és a testsúlycsökkentő diétát folytatóknak is.” – mondja Katus Attila, edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

Szerencsére ma már számtalan olyan komplex termék közül válogathatunk, melyek a fehérjén túl rostokat és a szervezet számára fontos vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, melyek a teljesítményünk növelését is eredményezhetik.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://vital.hu/nyari_sport_kezdes